След въздушния удар на Иран по израелска територия, експерти в западните медии, се опитват да прогнозират какъв ще бъде отговорът на Израел.

Според CNN, която се позовава на служители на президентската администрация на САЩ, Джо Байдън е казал на израелския премиер Бенямин Нетаняху, че Вашингтон няма да участва в евентуална ответна атака срещу Иран.

Междувременно неназован израелски служител каза пред New York Times, че отговорът на Израел ще бъде "координиран със съюзниците".

По-рано Байдън каза, че Съединените щати са помогнали на Израел да свали "почти всички" от 300-те безпилотни самолета и ракети, които Иран изстреля по негова територия в неделя вечерта.

За тази цел Байдън каза, че е изпратил американски бойни самолети и кораби със системи за противоракетна отбрана в региона през последната седмица.

"Благодарение на това разгръщане и изключителното умение на нашите войски, ние помогнахме на Израел да свали почти всички входящи дронове и ракети", каза американският президент.

"Осъждам тези атаки по най-категоричния възможен начин", добави той.

Иранските власти заявиха, че ако Израел отговори на атака на негова територия, следващият ход на Техеран ще бъде още по-силен.

Началникът на генералния щаб на Иран Мохамад Багери каза пред иранската държавна телевизия, че отговорът на иранската армия на евентуален контраудар ще бъде "много по-голям".

Иран също предупреди Вашингтон, че подкрепата за отговора на Израел ще доведе до атаки срещу американски бази в региона.

Иранската мисия в ООН по-рано заяви, че след масирания удар срещу Израел Техеран смята "въпроса за решен", тъй като Иран вече е упражнил правото си на самоотбрана съгласно член 51 от Хартата на ООН.

Иранските власти също казаха, че Израел не трябва да "допуска нова грешка".

Израелските военни: Това не е краят

Израелските военни: Това не е краят

Йоав Галант: Трябва да бъдат подготвени за всеки сценарий