Връзките между Китай и Франция са модел на мирно съжителство и сътрудничество между държави с различни системи.

Това заяви в неделя китайският президент Си Дзинпин при пристигането си във Франция, съобщава "Ройтерс".

Посещението отбелязва 60 години на двустранни отношения.

Развитието на тези връзки също влива "стабилност и положителна енергия в един бурен свят", цитира китайската държавна информационна агенция Синхуа думите на Си в началото на първото си посещение в Европа от пет години насам.

Макрон ще окаже натиск върху китайския лидер за търговията в Европа и за Украйна

Макрон ще окаже натиск върху китайския лидер за търговията в Европа и за Украйна

Президентът на Китай Си Дзинпин пристига днес в Париж

Си Дзинпин каза в неделя, че Китай е готов да работи с Франция и цялата международна общност за намиране на разумен изход от украинската криза, допълва "Синхуа".

В подписаната от него статия, публикувана във френската медия Le Figaro, Си заявява също, че Китай се надява, че мирът и стабилността ще се върнат в Европа.

Припомняме, че Си пристига в Париж в неделя за рядко посещение, като френският му колега Еманюел Макрон е готов да го притисне да намали търговските дисбаланси и да се опита да го убеди да използва влиянието си върху Русия във връзка с войната в Украйна.

Нито една от целите няма да бъде лесно изпълнена по време на двудневния престой във Франция, където той пристига във време на нарастващо търговско напрежение между Европа и Китай.

Франция подкрепя разследване на ЕС на износа на китайски електрически превозни средства. През януари Пекин започна разследване на вноса на бренди - което се произвежда предимно във Франция - ход, който широко се възприема като отмъщение на фона на нарастващия набор от разследвания в ЕС.

"Трябва да продължим да настояваме китайските власти да ни дадат повече гаранции по търговски въпроси", каза съветник от Елисейския дворец преди посещението.

Макрон и Дзинпин търсят изход от войната в Украйна и търговските проблеми с ЕС

Макрон и Дзинпин търсят изход от войната в Украйна и търговските проблеми с ЕС

Нито една от целите няма да бъде лесно изпълнена по време на двудневния престой на Си във Франция

Той ще се срещне и с председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен.

Разделенията в рамките на 27-те членки - и по-специално между Франция и Германия - подкопават способността им да влияят на Китай. Германският канцлер Олаф Шолц няма да се присъедини към Макрон и Си в Париж поради предварителни ангажименти, казаха източници.

Франция също така ще се стреми да постигне напредък в отварянето на китайския пазар за своя селскостопански износ и ще разреши проблемите около опасенията на френската козметична индустрия относно правата върху интелектуалната собственост, казаха официални лица.

Си Дзинпин очерта "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Си Дзинпин очерта "четири принципа" за разрешаване на конфликта в Украйна

Те отразяват китайския план от миналата година, който до голяма степен дава на Русия завзетите от нея територии

Франция подтиква Китай да окаже натиск върху Москва да спре операциите в Украйна.

Засега има малък напредък, с изключение на решението на Си да се обади на президента на Украйна Володимир Зеленски за първи път малко след посещението на Макрон в Пекин миналата година.

Френски дипломатически източник каза: "Ако китайците се стремят да задълбочат отношенията с европейските партньори, наистина е важно те да чуят нашата гледна точка и да започнат да я приемат сериозно."

Си ще напусне Франция във вторник следобед, за да се отправи към приятелски настроените Русия, Сърбия и Унгария.

Си Дзинпин ще посети Унгария през май

Си Дзинпин ще посети Унгария през май

Унгария се опитва да подобри икономически отношения с възможно най-много страни