Европейският парламент ще търси подкрепа за търговското споразумение със САЩ на две решителни гласувания, но въпросът как компаниите да разрешават споровете с държави остава ахилесова пета. Това обяви евродепутат, цитиран от Ройтерс.

Засилва се опозицията срещу споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ в Европа и много евродепутати от Зелените и от крайнодесния и крайнолевия политически спектър са решени да го блокират. 751-членният законодателен орган има властта да го блокира.

Споразумението няма да бъде сключено преди 2016 година. Европейският парламент трябва да излезе със своя позиция по подобен начин както Конгресът на САЩ трябва да реши дали да даде правомощия на президента Барак Обама да преговаря за сключване на такова споразумение.

„Ще бъде изпратен грешен сигнал, ако не подкрепим споразумението", каза Бернд Ланге, който оглавява търговската комисия към ЕП.

Имам ясен сигнал, че САЩ наблюдават, добави германският социалист преди гласуване в комисията в четвъртък. Първото гласуване в пленарна зала е насрочено за 10 юни.

Някои евродепутати са обезпокоени, че американски мултинационални корпорации ще оспорват законите в Европа на основание, че ограничават свободната търговия.

„Няма голяма коалиция в парламента. Имаме врагове на свободната търговия от крайнолявото, крайнодясното, имаме членове, които са срещу ЕС и такива в средата, които подкрепят споразумението", подчерта Ланге.

Ланге има предложение от 12 страници относно позицията на парламента за споразумението. Но евродепутати, които се страхуват да не загубят предпазни мерки в областта на трудовия пазар и европейските храни, предлагат около 1 500 промени в него.

Най-голям проблем остава арбитражите при казус инвеститор-държава в споразумението, които Вашингтон не иска да преразглежда, въпреки че правителствата в ЕС са преговаряли по 1 400 споразумения за защита на инвестициите от 60-те години на XX век.

Европейската комисия, която води преговорите, се опитва да убеди парламента да подкрепи споразумението, в което влиза и въпросът за арбитражите.

Ланге не може да гарантира дали парламентът ще се съгласи да приеме така наречения механизъм за уреждане на спорове между инвеститор и държава. „Убеден съм, че ще успеем да намерим решение, което ще бъде приемливо за мнозинството в парламента. Дали ще включим механизма или не...ще видим. Сигурно е, че парламентът няма да приеме стария модел на механизма", изтъкна той.