Европейската комисия (ЕК) планира да актуализира правилата си за безопасност на работниците, за да отрази пренасочването на милиони служители към работа от вкъщи по време на COVID-19 пандемията и да отразява очакваното цифрово и зелено възстановяване, информира "Ройтерс".

По време на пандемията близо 40% от работниците започнаха да работят отдалечено на пълен работен ден, намалявайки социалния контакт и увеличавайки използването на ИТ оборудване, след като срещите и събиранията отидоха онлайн.

"За мнозина понятието за традиционно работно място бързо изчезва. Макар че това носи възможности, то носи и предизвикателства и рискове - здравни, психологически и социални", отбеляза на пресконференция вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис.

Комисията заяви, че ще преразгледа правилата на ЕС за безопасност на работното място, от аварийни изходи до вентилация и използване на работни станции и екрани, и ще актуализира лимитите за излагане на изолационния материал азбест и за олово и кобалт, използвани в технологиите за възобновяема енергия и производството на батерии.

В насоки за защита на почти 170 млн. работници от ЕС през периода 2021-2027 г., Брюксел също така ще се опита да изготви препоръки относно психичното здраве на работното място преди края на 2022 г.

Още преди COVID-19 да удари, проблемите с психичното здраве засягаха около 84 млн. души в ЕС, като стресът допринася за около половината от всички загубени работни дни, отбелязаха от Комисията.

Инцидентите и болестите, свързани с работата, струват на икономиката на ЕС над 3,3% от БВП годишно, уточни ЕК. Изчисленията показвали, че за всяко евро, инвестирано в здравословни и безопасни условия на труд, възвръщаемостта за работодателя е около два пъти повече, тъй като служителите вземат по-малко болнични.

Комисията заяви, че също така иска синдикатите и работодателските организации да договорят споразумение за азбеста и химическите агенти, които могат да причинят рак и дихателни проблеми. Ако не сигнализират желание да го сторят, ЕК ще представи предложение през 2022 г.