Гръцкото външно министерство заклейми "турските заплахи за война", след като турският външен министър заплаши да "предприеме действия" срещу Гърция заради военно учение в Егейско море, предава Associated Press.

В изявление, публикувано в сряда, външното министерство заяви, че "повтарящите се заплахи за война" на Турция са "напълно неприемливи" и отбеляза, че Гърция зачита международното право и морското право на ООН.

Турция настоява, че разполагането на войници или оръжия на гръцките острови в Източно Егейско море в близост до нейното крайбрежие нарушава невоенния статут на островите според международното право. Гърция възразява, че трябва да ги защити срещу потенциална атака от Турция, отбелязвайки, че Анкара поддържа значителна военна сила на западното турско крайбрежие, точно срещу островите.

Във вторник турският външен министър Мевлют Чавушоглу каза, че "Гърция трябва да се откаже от нарушението си. Или ще се оттегли по въпроса и ще спазва споразумението, или ще направим каквото е необходимо."

Членовете на НАТО Турция и Гърция имат десетилетни спорове по редица въпроси, включително териториални претенции в Егейско море и спорове за въздушното пространство там. Споровете ги доведоха до ръба на война три пъти през последните 50 години.

Напрежението нарасна през последните години, особено относно правата за проучвателни сондажи в райони на Средиземно море, където Гърция и Кипър претендират за изключителни икономически зони, което завърши с военноморско противопоставяне преди две години.

"Гърция не трябва да забравя това", каза Чавушоглу. "Тези, които сеят вятър, жънат буря. Ако не искате мир, ще направим каквото е необходимо. Една нощ, внезапно."

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Чавушоглу предупреждава Гърция с война за Егейско море

Разширяването на териториалните води на Гърция би представлявало повод за война

Същата заплаха за внезапно нахлуване ("една вечер") беше използвано преди това от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, когато заплаши с военни действия срещу кюрдските екстремисти в Сирия и Ирак. Ердоган изпълни тази заплаха, като Турция проведе няколко военни операции срещу екстремистите през последните години. Ердоган наскоро започна да използва фразата и когато говори за Гърция.

"Изявленията на турски официални лица относно демилитаризацията на островите в Егейско море бяха многократно отхвърлени в тяхната цялост с поредица от аргументи", се казва в изявлението на гръцкото външно министерство.

"Поставянето под съмнение на суверенитета на гръцките острови и увеличаването на напрежението в Егейско море, чрез заплахите от война, бяха осъдени изцяло и от международната общност", казаха от министерството.

Ахвал: Защо Ердоган може да започне война с Гърция

Ахвал: Защо Ердоган може да започне война с Гърция

Има признаци, че Атина се готви за най-лошото