Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от първоначално очакваното, за да отблъсне руското нахлуване, каза в петък главнокомандващият на украинската армия генерал Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс.

Президентът Володимир Зеленски каза през декември, че военните са предложили мобилизирането на още до 500 000 украинци във въоръжените сили, на фона на започналото руско настъпление.

Сирски, който беше назначен миналия месец, каза в интервю за украински медии, публикувано в петък, че числото е било "значително намалено" след преглед на ресурсите. Той не посочи обаче нова бройка.

"Очакваме, че ще имаме достатъчно хора, способни да защитят родината си", каза той за агенция "Укринформ". "Говоря не само за мобилизираните, но и за бойците-доброволци.

Усилията на Украйна за мобилизация бяха възпрепятствани от намаляващ ентусиазъм и доклади за корупция и злоупотреби в службите за набор. Законопроект, който ще позволи на служителите да извикат повече войски, в момента е заседнал в парламента.

Сирски добави, че одитът на небойни единици е позволил на военните плановици да изпратят "хиляди" военнослужещи на фронта и че ролите в подкрепа на бойните действия са "еднакво важни" в отбранителните усилия на Киев.

"Войната, която сме принудени да водим срещу руските нашественици, е война на изтощение, война на логистика", каза той. "Следователно важността на ефективността на тиловите части не може да бъде подценявана."

Освен това сред целите на украинското военно командване Сирски посочва подготовката на резерви за по-нататъшни настъпателни действия. По време на което, разбира се, ще бъдат взети предвид поуките от миналогодишната офанзива. Ако руснаците решат да се насочат към Харков, тогава този град ще стане "фатален" за тях, каза той.

Украйна бори численото превъзходство на Русия с качествена употреба на дронове

Украйна бори численото превъзходство на Русия с качествена употреба на дронове

За Сирски разработването на безпилотници е от ключово значение

Бившият началник на сухопътните сили също каза, че се подготвят "мощни" отбранителни линии "в почти всички застрашени зони", докато Русия продължава своите атаки.

Източният град Авдеевка бе превзет от Русия в средата на февруари след продължило месеци нападение, при което украинските защитници бяха превъзхождани с оръжие и численост.

В интервю за "Укринформ" Сирски каза, че неговите сили "определено" биха запазили позициите си, ако Киев беше получил повече боеприпаси и средства за противовъздушна отбрана от западните си партньори.

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Без пари шефът на Пентагона се опитва да убеди съюзниците да помагат на Украйна

Експерти казват, че Остин ще се сблъска със скептична публика в Европа

За положението на фронта

Ситуацията е тежка, но на фронта никога не е по-различно. Противникът продължава настъпателните действия на широк фронт, опитвайки се на всяка цена да достигне границите на Донецка и Луганска област, да отблъсне украинските въоръжени сили на левия бряг на Днепър в Запорожка област, заявява Сирски.

"Но ние не само стоим в отбрана, но всеки ден ние самите вървим напред в различни посоки. Напоследък броят на позициите, които сме върнали, надвишава броя на загубените. Противникът не успя да постигне значителен напредък в стратегически направления, неговите териториални постижения, ако има такива, имат само тактическо значение", казва Сирски.

Според него руските войски имат числено превъзходство, не отчитат загубите и продължават да използват тактика на самоубийствени щурмове. Противникът е увеличил значително авиационната активност и използва УАБ - управляеми авиационни бомби, които унищожават нашите позиции, добави Сирски. Предимството на Руската федерация по изстреляни артилерийски снаряди преди дни беше около 6:1.

"Украинските въоръжени сили се научиха да воюват не с количеството боеприпаси, а с умението да използват наличните оръжия. В допълнение, ние увеличаваме максимално нашето предимство в безпилотните самолети. Въпреки че противникът се опитва да ни настигне в този ефективен вид оръжие", отбелязва украинският главнокомандващ.

Сирски ще бори Русия с иновации в украинската армия

Сирски ще бори Русия с иновации в украинската армия

Новият главнокомандващ иска въоръжените сили да се адаптират към новите начини за воюване

Украйна променя тактиката си по море. Атаките на безпилотни катери срещу вражески кораби са толкова ефективни, че това предполага промени в стратегията на бойните действия в морето като цяло, смята Сирски.

"Ние целенасочено унищожаваме руския Черноморски флот. И ние ще продължим да правим това. Последните поражения на няколко кораба в Севастопол са още едно потвърждение за това.

Украйна отброява още два руски кораба извън строя

Украйна отброява още два руски кораба извън строя

Били поразили десантните кораби „Ямал“ и „Азов“ в Севастопол

За оставката на Залужни

Военните не обсъждат заповеди. Ако президентът, върховният главнокомандващ е имал причини за такава смяна, това означава, че тези причини са убедителни, отговори Сирски на въпроса за смяната на главнокомандващия.

Съставът на Генералния щаб и другите органи за военно управление ще бъдат актуализирани с назначаване на офицери с боен опит, допълва той.

Стартира процесът на ротация на военни части на предната линия с цел възстановяване на боеспособността на техниката и осигуряване на почивка и възстановяване на военнослужещите. За това украинските въоръжени сили се нуждаят от хора.

Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията остава трудна

Сирски: Украйна отблъсква руските атаки, но ситуацията остава трудна

Украинските сили са изтласкали руските войски от село Орловка, западно от Авдеевка