Жена член на грузинския парламент удари колега с бутилка вода в понеделник, по време на обсъждане на спорния закон за "чуждестранните агенти", предава "Ройтерс".

Видео, публикувано от местни медии, показва как опозиционният член на парламента Хатия Деканоидзе удря Гурам Мачарашвили по главата с нещо, което изглежда като пластмасова бутилка, докато той крещи и размахва пръст към нея.

Тази седмица Грузия е изправена пред нови протести срещу законопроекта, който ще принуди организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като чуждестранни агенти.

Критици на закона го определят като авторитарен и вдъхновен от Русия, докато управляващата партия "Грузинска мечта" каза, че е необходимо, за да се гарантира, че финансирането на НПО е прозрачно. Законът трябва да премине на второ от три четения във вторник.

Европейският съюз многократно е казвал, че законопроектът ще застраши пътя на Грузия към членство в ЕС. Говорителят на руския президент Владимир Путин заяви, че Москва няма нищо общо със законодателството.

Официалното предаване на живо на сесията беше спряно малко след инцидента в понеделник. Местните медии съобщиха, че 14 опозиционни депутати са били изгонени от заседанието.

Грузинските депутати се скараха по време на предишен дебат по-рано през месеца.

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти

Грузинските депутати пак се сбиха за закона за чуждестранните агенти

Управляващата партия се опитва да прокара спорния законопроект в парламента

Проправителствен митинг в подкрепа на законопроекта трябваше да се проведе пред парламента в понеделник вечерта, докато протест на опозицията беше планиран в градски парк на около пет километра от него.

Високопоставен представител на управляващата партия, цитиран от местните медии, каза, че партията помага на своите поддръжници с пътни разходи и транспорт, за да присъстват на нейната демонстрация, като същевременно настоя, че те ще бъдат там само по собствено желание.

Президентът на Грузия Саломе Зурабишвили, която се противопоставя на закона, но чийто пост е предимно церемониален, описа проправителствения митинг в сайта на социалните медии X като "действие от тип "Путин": държавни служители са "изкарани с автобус" до Тбилиси, за да аплодират решенията на управляващата партия ".

Централните улици бяха задръстени от автобуси, превозващи демонстрантите, докато екрани и прожектори бяха поставени на всеки няколкостотин метра по дължината на главния булевард Руставели в подготовка за митинга.

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Грузинският премиер възмути Киев, новият закон спасявал страната му от украинизация

Според критиците, Законът за чуждестранните агенти бил вдъхновен от Русия