Синът на убития либийски лидер Муамар Кадафи - Сейф ал-Ислам е арестуван в южната част на Либия, съобщава РИА Новости, позовавайки се на информация на Преходния национален съвет.

Той и охранителите му са задържани в близост до град Обари при опит да преминат границата с Нигер. Всички са в добро здравословно състояние.

Командирът на опълчението в град Зинтан, поддържано от Националния преходен съвет, потвърди новината за ареста и допълни, че Кадафи-младши е закаран в Зинтан.

На пресконференция в Триполи шефът на "операциите на революционерите от Зинтан" Башир Тулаиб съобщи, че хората му заловили Сейф ал Ислам с трима от сътрудниците му. Четиримата не са оказали съпротива при ареста.

БиБиСи съобщава, че разярена тълпа се е опитала да атакува самолета, с който ал Ислам е докаран от пустинята в град Зинтан.

Кореспондент на агенция Ройтерс, който е бил в самолета за Зинтан, твърди, че е видял в него да се качва мъж, приличащ на Сейф ал Ислам. Самоличността на предполагаемия син на либийския лидер не се потвърждава официално. Журналистът допълва, че мъжът е бил с традиционна роба, шал на главата и с превързани пръсти на едната ръка.

По-късно говорител на преходното правителство на Либия заяви, че Сейф ал Ислам Кадафи ще бъде съден в страната и няма да бъде предаден на Международния наказателен съд в Хага. Това е последната глава от либийската драма, заяви министърът на информацията Махмуд Шамам и добави: Ние ще го изправим пред съда в Либия и той ще бъде съден от либийския закон за неговите престъпления.

От Международния наказателен съд на този етап не могат нито да потвърдят, нито да отрекат информацията за задържането. Правят се опити да получат официално потвърждение от страна на либийските власти.

По-рано информации за ареста на първородния син на полковника се появиха на два пъти, но след това бяха опровергавани.

След убийството на полковник Кадафи местонахождението на ал-Ислам беше неизвестно. През октомври се появиха информации, че той е „засечен" в автоколона, с която се отправил от Либия към Нигер.

Тази информация беше опровергана от самия Кадафи-младши, като в писмо, адресирано до новинарската агенция „Севън дейс нюз" той заяви, че „неговото бойно поле е Либия, войници на съпротивата действат и скоро ще получат конкретни инструкции".

По-рано главният прокурор на Международния наказателен съд Луис Морено Окампо заяви, че Сейф ал-Ислам най-вероятно се опитва да избяга от Либия с помощта на чуждестранни наемници.

Съдът в Хага издаде заповед за ареста му, тъй като той е обвинен, че е играл главна роля в нападенията над гражданското население в либийските градове. Разследване се води и срещу бившия главен разузнавач на Муамар Кадафи Абдул Сенуси.

Новите либийски власти настояват двамата, ако бъдат заловени, да бъдат съдени в Либия.

В края на месец октомври стана ясно, че Международният криминален съд е осъществил индиректен контакт със Сейф ал-Ислам по повод възможността за доброволното му предаване на съда. Главният прокурор Луис Морено-Окампо заяви, че разговорите са провеждани разговори чрез посредници, които не назова.