Българският кабинет подаде оставка в сряда след национални протести срещу високите цени на тока, присъединявайки се към дългия списък с паднали европейски кабинети заради налаганите строги мерки за икономии, съобщава Ройтерс.

Световната агенция отбелязва, че премиерът Борисов се е опитал да успокои протестиращите чрез уволнението на финансовия министър Симеон Дянков, чрез намаляване на цените на тока и санкции за чуждестранните ЕРП-та, но мерките се провалиха и протестите вчера продължиха.

Българите са твърде недоволни от високите цени на тока, енергийните монополи, ниският стандарт на живот и корупцията в най-бедната страна в ЕС, коментира Ройтерс, допълвайки, че 25 души са приети в болница след сблъсъците между протестиращите и полицията.

След като Борисов обяви да се предприемат мерки за отнемане на лиценза на чешкото електроразпределително дружество ЧЕЗ, отбелязва Ройтерс, България предприе път към сблъсък с европейския партньор Чехия.

СиЕнЕн пише, че българският премиер Бойко Борисов е заявил пред парламента, че възнамерява днес да внесе оставката на кабинета след 8 дни на национални протести заради високите сметки за ток.

Националните протести срещу високите цени на тока и строгите мерки за икономии принудиха българското правителство да подаде оставка, отбелязва британската медия БиБиСи.

Агенция Блумбърг съобщава, че българският премиер Бойко Борисов е предложил да подаде оставка, след като антиправителствените протести предизвикаха улично насилие четири месеца преди планираните парламентарни избори.

Премиерът на България Бойко Борисов обяви в парламента, че подава оставката на кабинета, пише руската агенция ИТАР-ТАСС.

„Франс прес" също съобщи за оставката на българското правителство, обявена от премиера Бойко Борисов в парламента. Агенцията отбелязва, че до решението се е стигнало след нарастващи улични протести в най-бедната държава-членка на ЕС.

Борисов е реагирал на задълбочаването на напрежението, отбелязва „Франс прес" и припомня, че при протестите в София бяха ранени 28 души в понеделник и вторник, сред които петима полицаи.

Един български младеж се запали тази сутрин пред кметството във Варна, а друг младеж се запали във Велико Търново вчера, отбелязва Франс прес.

Европейското издание EuroActive също отбелязва оставката на българския кабинет.
Българските граждани обвиняват Борисов за занижаването на стандарта на демокрация и свободата на медиите, откакто е поел поста през 2009 година, също така неспособността му да се справи с корупцията, пише, EuroActive. Наскоро в дебат в Европейския парламент България бе описвана като „слаба връзка" с демократичните стандарти и заплаха за европейските ценности на континента.

Българското правителство е последната политическа жертва на кризата в Европа, след като кабинетът на Бойко Борисов обяви, че подава оставка след дни на протести срещу строгите икономически мерки и високите цени на тока, пише американският таблоид „Уолстрийт джърнъл".

Популярността на премиера и неговото дясноцентристко правителство е засегната след години на бюджетни съкращения, отбелязва още таблоидът.

Оставката на българския кабинет идва след протести в страната, отбелязва „Вашингтон поуст". Според американския таблоид, това се случва на фона на десетки хиляди протестиращи в Европа, настояващи за подобряване на техния жизнен стандарт.

Руската медия РИА Новости не пропусна да излезе с информация, че премиерът на България ще подаде оставка на кабинета на фона на масовите протести в страната през последните дни.