Има следи, които показват, че Иран увеличава подкрепата си за президента Башар Асад с изпращането на хора и оръжия. Това заяви Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън, която ще приключи мандата си още тази седмица, съобщава „Джерусалим Поуст".

Изглежда, че те може би увеличават намесата си и това е голяма тревога за нас. Смятам, че броят на хората е увеличен...Има много притеснения, че те увеличават качеството на оръжията, защото Асад е с недостиг на оръжия. Така че са увеличени хората и материалите", поясни тя в последното си обширно интервю като Държавен секретар.

По думите й един от основните приоритети на Иран да е да запази статуквото в Сирия - Асад да остане на власт.

Клинтън не успя да приключи някои важни въпроси от външната политика и затова още на 4 февруари нейният наследник - Джон Кери - ще насочи вниманието си към конфликта в Сирия, ядрените предизвикателства от Иран и Северна Корея и бъдещето на Афганистан след изтеглянето на САЩ и международния контингент в края на 2014 година.

САЩ имат „причина, за да вярват", че Русия, като Иран, предоставят финансова подкрепа и военно оборудване на Асад, въпреки „риториката" на руското правителство относно работата за мирно разрешение на конфликта, изтъкна Клинтън.

Тя отказа да разкрива информация на разузнавателните служби.

Руснаците не са пасивни наблюдатели в подкрепата си за Асад", подчерта Клинтън. Тя също изрази разочарованието си от руското поведение в ООН, където според нея те са попречили на усилията за приемане на преходен план миналият юни.

САЩ не са решили да въоръжават сирийската опозиция и постоянно предупреждават персийските си съюзници, които предоставят оръжия на бунтовниците относно „неволни последици".

Относно ядрената програма на Иран Клинтън отново потвори, че "прозорецът за преговори няма да бъде вечно отворен".