Иран отрича да има каквaто и да е билa връзка с двамата арестувани в Канада, които се смята, че са планирали терористичен удар срещу влак, предаде БиБиСи.

Припомняме, силите за сигурност в Канада предотвратиха терористичен акт срещу пътнически влак. Обект за нападение е била жп линия, която свързва Торонто с Ню Йорк.

Задържани са двама души, които са обвинени в заговор за извършването на терористична атака и убийството на хора „под ръководството или със съдействието на терористична групировка". От Канада обявиха, че атаката е била подготвяна с подкрепата на елементи от „Ал-Кайда" в Иран, въпреки че няма доказателства за спонсориране от иранската държава.

30-годиният Чихеб Есегхайер и 35-годишният Раид Джасер ще се явят в съда днес за определяне на мярката им за неотклонение.

Иранският външен министър Али Акбар Салехи заяви, че предполагаемата връзка между „Ал-Кайда" и Иран е „абсурднa".

Това е най-смехотворното нещо, което съм чувал в моите 64 години живот", изтъкна той за иранската агенция ISNA.

Наистина е абсурдно да се свързва „Ал-Кайда" с Иран. Надявам се, че канадските власти мислят малко по рационалнo и обръщат внимание на съзнанието на народа и световното обществено мнение", изтъкна Салехи.

„Ал-Кайда" - салифтско ислямско движение - проповядва радикална антишиитска идеология, която се бори и срещу шиитски Иран.

Въпреки това някои анализатори смятат, че Иран и групировката могат да бъдат толерантни един към друг когато става въпрос за общи цели.