Министър-председател на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че бомбардировката миналата седмица в България, при която загинаха петима израелски туристи и един българин, със сигурност е извършена от терористичната организация "Хизбула" с подкрепата на Иран.

"Ние имаме безспорни, напълно основаващи се на разузнаването данни, че това е направено от " Хизбула", подкрепяна от Иран", каза днес Нетаняху в предаването "С лице към нацията" на телевизия CBS.

"Човек би си помислил, интелигентно би заподозрял, че ако подкрепяната от Иран „Хизбула", е направила това в Кипър седмица по-рано, същият начин на действие се повтаря и в България", каза той и добави: "Министър-председателят на Израел вижда повече от това".

"Ние сме свидетели през последните две години на ирански спонсорирана глобална кампания, заедно със своя помощник "Хизбула ", за терористични атаки срещу Израел", каза премиерът.

На въпрос за възможни атаки срещу израелски спортисти на олимпиадата в Лондон, която започва петък Нетаняху отговори: "Ние сме бдителни за възможността за атаки и другаде, но няма да даваме конкретни подробности".
"Няма да потвърдя никаква информация, която имаме за Олимпиадата"
, заяви още израелският премиер.

Нетаняху подчерта, че международната общност трябва да работи по-добре за това да държи терористичните организации отговорни.

"Причината, режими и организации да използват терористични тактики е, че могат да избегнат последствията", каза той, добавяйки, че те трябва да бъдат посочени и посрамени.

"Те правят това по целия свят през последните една-две години, и предимно се измъкват от убийство, защото никой не ги посочва с пръст", каза той.

Малко по-рано израелски медии писаха, че България е отрекла твърденията, че отговорността за самоубийствения атентат в Бургас миналата седмица е на малка мюсюлманска терористична група.

Групата, която нарича себе си "Qaedat al-Jihad" (Основа на Джихада) и твърди, че е свързана с международната терористична организация "Ал Кайда" пое вчера отговорност за атаката в Бургас.

Следователите от българското правителство са достигнали до същото заключение като Израел и САЩ, пишат израелски медии и цитират българското МВнР, че смъртоносната бомбардировка е извършена от финансираната от Иран терористична организация "Хизбула", макар групировката да отрича участие в атаката.