Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заяви, че вероятно Иран стои зад атаката срещу израелски цивилни граждани в България и обеща силен отпор от страна на Израел, цитиран от „Джерусалим пост".

Всички улики водят към Иран. Само през последните месеци ние видяхме ирански опити за атаки срещу израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други места" се казва в съобщение от Нетаняху.

Това е иранска терористична кампания, която се разпространява из света. Израел ще отговори със сила на иранския терор", допълва той.

Точно 18 години след взрива в еврейски център в Аржентина убийственият ирански терор продължава да засяга невинни хора", изтъкна Нетаняху.

Военният министър Ехуд Барак обеща израелските служби да направят всичко възможно, за да приведат под отговорност извършителите на акта.

Ние сме преследвани от намеренията на терористични групи като „Хизбула", „Хамас", ирански групи и Ислямски джихад, които извършват атаки по целия свят от доста време. Имаме дълга борба с тях, в която влизат много успехи, както и трудни моменти. Днес е един от тези трудни моменти. Важно е за израелците да продължат да пътуват из целия свят, да продължат да пътуват в Израел и да живеят нормален живот въпреки цялата болка", заяви Барак.

Бившият ръководител на Контраразузнаването на Израел бригаден генерал Ницан Нуриел заяви, че шиитската групировка „Хизбула" и Иран може би са набирали членове от българската мюсюлманска общност или са пресичали турско-българската граница.

„"Хизбула" имат представители в България и също така е имало опити, които са били осуетявани преди", изтъкна Нуриел, който напусна поста по-рано тази година.

Те подпомагат местната мюсюлманска общност или пресичат границата от Турция към България. Доста е лесно", добави той.

Нуриел изтъкна, че ако очевидците свидетелстват, че атентаторът-самоубиец е извършил атаката, това може да бъде знак за безсилието на „Хизбула", тъй като до момента групировката се провали в опитите си за успешни операции срещу Израел и минали опити в Индия, Грузия, Тайланд, Азербайджан, Турция, Кипър и Гърция.

Използването на атентатор-самоубиец е с цел да е сигурно, че атаката ще се проведе, тъй като ще бъде в състояние да вземе необходимите решения", заключи той.

Припомняме, по-рано днес терористичен акт парализира Летище Бургас.