Международният наказателен съд обяви, че разполага с доказателства, уличаващи либийския лидер Муамар Кадафи в „кампания" за изнасилване на жени, които се противопоставят на режима му.

Euronews цитира думите на главния прокурор на институцията - Луис Морено Окампо, от които става ясно, че лично полковникът е издал заповед за подобни престъпления.  Нещо повече, режимът на Кадафи е снабдявал лоялните му с медикамента Виагра с цел по-голяма потентност, която да им помогне в посегателствата над жените. Припомняме, за това сигнализира в края на април представителят на САЩ в ООН Сюзън Райс.

Убедени сме, че с помощта на изнасилванията Кадафи е решил да накаже отказващото да се подчинява население, посочи Морено-Окампо.

Всредата на май прокуратурата към международния наказателен съд в Хага поиска да бъдат издадени заповеди за арест на либийския лидер и хора от най-близкото му обкръжение заради престъпления против човечеството.

От режима на полковника категорично опровергаха обвиненията за извършени престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

Либийският дипломат Мустафа Шабан заяви, цитиран от АП, че правителството в Джамахирията е жертва на огромна агресия и обвини „медиите, опозицията, африканските и чуждестранни користни агресори".

Шабан коментира, че обвиненията срещу либийското правителство са „изфабрикувани, погрешни и основани на информации на медии, които са враждебни към Либия и които дават погрешна картина на случващото се там.