Новият министър-председател на Великобритания Кийр Стармър обеща в петък да използва огромното си електорално мнозинство, за да възстанови страната след години на хаос и скандали при консерваторите, предава "Ройтерс".

Стоейки пред новия си офис и резиденция на Даунинг стрийт номер 10, Той предупреди, че всяко подобрение ще отнеме време и че първо трябва да се възстанови вярата в политиката.

"Тази липса на доверие може да бъде излекувана само с действия, не с думи. Знам това", каза той.

"Независимо дали сте гласували за лейбъристите или не, всъщност, особено ако не сте, аз ви казвам директно - Моето правителство ще ви служи. Политиката може да бъде сила за добро. Ние ще покажем това."

Застанал зад катедрата, той каза, че разбира, че много британци са разочаровани от политиката след години на скандали и хаос при консерваторите, които бяха категорично отхвърлени на изборите в четвъртък, претърпявайки историческа загуба.

Стармър каза, че отхвърлянето на консерваторите е сигнал, че Великобритания е готова за рестартиране: "Защото колкото и свирепи да са бурите в историята, една от най-силните страни на тази нация винаги е била способността ни да плаваме към по-спокойни води".

Лявоцентристката Лейбъристка партия спечели огромно мнозинство в 650-местния парламент, което предизвика оставката на Риши Сунак в петък сутринта, преди Стармър да отиде да се срещне с крал Чарлз и да бъде официално назначен за министър-председател.

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Сър Кийр Стармър ще стане министър-председател с 410 депутати

Той каза, че ще се бори всеки ден, за да възстанови доверието, като добави, че Великобритания ще има "правителство, необременено от доктрина", подчертавайки нещо, което е повтарял по време на кампанията - че ще постави страната на първо място, партията на второ.

"Да се ​​противопоставим тихо на онези, които отписаха страната ни. Вие ни дадохте ясен мандат и ние ще го използваме, за да постигнем промяна."

Резултатът от изборите обърна британската политика. Лейбъристите спечелиха повече от 410 места, което е увеличение с 211, докато консерваторите, най-успешната партия в западния свят, загубиха 250 депутати, включително рекорден брой висши министри и бившия премиер Лиз Тръс.

Консерваторите на Сунак претърпяха най-лошото представяне в дългата история на партията, тъй като гласоподавателите ги наказаха за кризата на разходите за живот, провала в обществените услуги и поредица от скандали.

"На страната бих искал да кажа преди всичко, че съжалявам", каза Сунак пред Даунинг стрийт, добавяйки, че ще остане като лидер на консерваторите, докато партията е готова да назначи негов заместник.

"Дадох всичко от себе си на тази работа, но вие изпратихте ясен сигнал, че правителството на Обединеното кралство трябва да се промени и вашата преценка е единствената, която има значение. Чух гнева ви, разочарованието ви и поемам отговорност за тази загуба ."

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за икономически проблеми, ако другият спечели

Кийр Стармър и Риши Сунак предупреждават за тежки последици, ако другият спечели

Въпреки убедителната победа на Стармър, социологическите проучвания показват, че има малък ентусиазъм за Стармър или неговата партия. Благодарение на особеностите на британската система за първи след изборите и ниската избирателна активност, триумфът на лейбъристите беше постигнат с по-малко гласове, отколкото си осигуриха през 2017 г. и 2019 г, която е и е най-лошата им година от 84 години.

Паундът и британските акции и държавни облигации се повишиха незначително в петък, но Стармър идва на власт в момент, когато страната е изправена пред серия обезсърчаващи предизвикателства.

Данъчното бреме на Великобритания е на път да достигне най-високото си ниво след Втората световна война, нетният дълг е почти еквивалентен на годишното икономическо производство, жизненият стандарт е спаднал, обществените услуги скърцат - и то особено много в Национална здравна служба, чийто служители засилиха стачките си тази година.

Някои от по-амбициозните планове на лейбъристите, като водещите обещания за зелени разходи, вече бяха намалени, а Стармър обеща да не повишава данъците за "работещите хора".

Мигрантите през Ламанша достигнаха нов пик

Мигрантите през Ламанша достигнаха нов пик

Повече от 800 мигранти пристигнаха във Великобритания за един ден

По същия начин той обеща да отмени политиката на консерваторите за изпращане на търсещи убежище в Руанда , но тъй като миграцията е ключов изборен въпрос, той самият ще бъде подложен на натиск да намери начин да спре десетки хиляди хора, пристигащи през Ламанша от Франция.

"Не ви обещавам, че ще бъде лесно", каза Стармър по-рано на победен митинг. "Промяната на държава не е като натискане на превключвател. Това е тежка работа. Трябва да сме търпеливи, решителни, работещи и ще трябва да започнем незабавно."

Стармър обеща да подобри отношенията с Европейския съюз след Брекзит, но лейбъристите казаха, че повторното присъединяване към ЕС не е на масата.

Въпреки че обеща да внесе промяна във вътрешната политика, Стармър се зарече да продължи недвусмислената подкрепа на Лондон за Украйна във войната й срещу Русия. По много външни въпроси неговата политика е подобна на тази на Сунак.

Британците съжаляват за Брекзит

Британците съжаляват за Брекзит

Четири години след Брекзит, само 24% от британците смятат, че страната трябва да е извън ЕС