Президентът на Колумбия Густаво Петро разпореди отварянето на посолство в палестинския град Рамала. Това заяви външният министър на южноамериканската страна Луис Гилберто Мурильо, цитиран от Ройтерс.

Рамала, на Западния бряг, служи като административна столица на Палестинската власт.

Според Мурильо все повече страни ще започнат да подкрепят признаването на палестинска държава пред ООН. Той подчерта, че Колумбия подкрепя тези усилия.

На 10 май Общото събрание на ООН подкрепи с голямо мнозинство кандидатурата на Палестина да стане пълноправен член на ООН, като я призна за квалифицирана да се присъедини и препоръча на Съвета за сигурност "да преразгледа въпроса положително".

В началото на месец мах Густаво Петро отзова колумбийския посланик от Тел Авив и заплаши, че ще скъса дипломатическите отношения с Израел заради действията му в Газа. Колумбийското посолство беше затворено на 3 май. Петро силно критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху и поиска да се присъедини към делото на Южна Африка в Международния наказателен съд, обвиняващо Израел в геноцид.

Израелският външен министър Израел Кац обвини Петро, ​​че е "антисемит и пълен с омраза" след решението на Колумбия да прекъсне връзките си с близкоизточната страна.

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Колумбия скъсва отношения с Израел заради Газа

Петро вече остро критикува израелския премиер Бенямин Нетаняху и подкрепи делото за геноцид в МС