Моето правителство ще продължи да играе водеща роля в световните дела, използвайки присъствието си по целия свят, за да се обвърже и справя с големи предизвикателства в областта на международната сигурност, икономиката и хуманитарните кризи. Правителството ще работи за намаляване на заплахата от ядрени оръжия, кибератаки и тероризъм.

Това заяви британската кралица Елизабет II в традиционното си слово на първото заседание на новия състав на британския парламент, в коeто очерта политиките и програмата на управляващата Консервативна партия през следващите години.

В края на речта си тя очерта насоките на новия кабинет в международните отношения.

По думите й кабинетът ще бъде начело на НАТО в международните усилия за пълна победа над тероризма в Близкия изток.

Великобритания ще продължи да търси политическо уреждане на ситуацията в Сирия и ще предостави допълнителна подкрепа на иракското правителство за политически реформи и национално помирение, добави кралицата.

Моето правителство ще продължи да оказва натиск върху Русия с цел уважаване на териториалната цялост и суверенитет на Украйна и ще настоява за пълно прилагане на минските споразумения, подчерта тя.

Според нея Великобритания ще търси по-тясно сътрудничество с Индия и Китай.

Правителството ще предоговори отношенията на Великобритания с ЕС и ще се стреми към реформи в съюза в полза на всички страни членки. Освен това, ще бъде въведено законодателство, което ще предостави възможността за провеждане на референдум за членството в ЕС преди края на 2017 година, обясни Елизабет II.

Законопроектът за организиране на референдума ще бъде представен официално утре и ще бъде внесен за обсъждане в Камарата на общините.

По думите й ще бъде прокарано законодателство, позволяващо пренасочване на власт към Шотландия, Северна Ирландия и Уелс и "английските гласоподаватели ще гласуват за английски закони в Уестминстър".

Монархът подчерта, че правителството ще прокара мерки за контрол на имиграцията. „Гардиън" коментира, че имиграцията беше ключов въпрос по време на предизборната кампания, но кралицата бегло го засегна в речта си.

Консерваторите, по думите й, ще прокарат едно от ключовите си обещания да не се облагат с данък върху доходите хората с минимална заплата при 30-часова работна седмица и да не се увеличават данъците върху доходите, ДДС и националните осигуровки за следващите 5 години.

Кабинтът ще продължи да работи за контрол над публичните финанси и редуциране на дефицита. Ще бъдат прокарани мерки за увеличаване на производствения потенциал на икономиката и за нарастване на стандарта на живот, добави кралицата.

Премиерът Дейвид Камерън обяви, че 26-законодателният пакет е „програма за работната класа", която ще създаде пълна заетост и „ще обедини страната ни".