Въпросът за ПРО пречи на изграждането на единно евроатлантическо пространство, заявява руският външен министър Сергей Лавров по време на участието си в Мюнхенската конференция по сигурност, започнала вчера.

Русия предлага прост и конструктивен път, изтъква Лавров, цитиран от агенциите. А именно - да бъдат съгласувани строги гаранции глобалната ПРО на САЩ да не бъде насочвана срещу която и да е страна членка на Организацията за безопасност и сътрудничество в Европа.
Освен това, заявява Лавров, трябва да бъдат разработени ясни военно-технически критерии, позволяващи да бъде оценено съответствието на дадено ПРО със заявените й цели - неутрализиране на ракетна опасност, произхождаща от извън евроатлантическия регион.

По думите на Лавров, за Русия е важно гаранциите за ненасочване на ПРО към руската страна да бъдат фиксирани в договор, като заявява, че Москва не е съгласна с призива на НАТО да се „довери на думите".

Ние многократно сме заявявали, че не разбираме каква роля в европейската ПРО дават САЩ на Русия, защото ролята на пасивен наблюдател не ни устройва, категоричен е Лавров.

От своя страна вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, също в Мюнхен, заявява, че Вашингтон продължава да смята, че има потенциал за развитие на сътрудничеството с Русия, независимо от сериозните разногласия.

Ние не сме наивни в отношенията си, изтъква в същото време Байдън. Примерно, подчертава той, ние никога няма да признаем Абхазия и Южна Осетия. Имаме и сериозни разногласия по въпроса за Сирия, ПРО, разширяването на НАТО, демократичността и правата на човека.

Това са реалности, но ние виждаме и възможности за сътрудничество и партньорство между САЩ и Русия, подчертава още американският вицепрезидент.