Либийските бунтовници са превзели крайбрежния град Сурман, разположен на 70 километра западно от Триполи, предадоха информационните агенции.

„Днес въстаниците превзеха центъра на Сурман и сега напълно контролират града. Вече не се водят боеве." - заяви бунтовническият представител на  Абудулрахман, цитиран от агенция „Ройтерс".

По думите му, в битката за Сурман противниците на Кадафи са дали 10 жертви, други 34-ма са ранени.

В два други града в близост до Триполи - Зауия и Гарян, се водят сражения, съобщи Би Би Си. Първият се намира на 50 километра западно от столицата, а вторият - на 80 километра в южна посока.

Според представител на правителството двата града се намират под пълния контрол на силите на Кадафи.
Ако Зауия и Гарян бъдат превзети от бунтовниците, столицата Триполи ще бъде напълно обкръжена.

По непотвърдена информация на агенция Ройтерс представители на двете страни в конфликта вече преговарят в Тунис.

Междувременно Би Би Си съобщи, че в аудиообръщение по държавната телевизия Кадафи е нарекъл въстаниците и силите на НАТО „мишки" и „колонизатори". Обръщението е излъчено пряко в ефир, като е било илюстрирано със снимки.

Продължавайте напред, вземете оръжията си, борете се, за да освободим Либия метър по метър от предателите и НАТО, заяви Кадафи. Голяма част от призива му звучеше неразбираемо заради техническа повреда в озвучаването.

Припомняме, от средата на февруари в Либия започнаха масови протести с искане Моамар Кадафи, който управлява страната над 40 години, да се оттегли. Протестите прераснаха във въоръжени сблъсъци между правителствените сили и бунтовниците.