Aко някой се притеснява, тогава той трябва да влезе в съюз с Русия и Беларус и ядрени оръжия ще има за всички. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко, цитиран от ТАСС.

"Ако някой се притеснява, не мисля, че Касим-Жомарт Токаев се притеснява от това, но ако изведнъж, тогава никой не е против Казахстан и други страни да имат същите близки отношения, каквито имаме ние с Руската федерация. Това е много просто. Беларус и Русия трябва да влязат в съюз и това е всичко: ядрени оръжия ще има за всички", посочи Лукашенко.

Той подчерта, че това е негово лично мнение, но добави, че това не е невъзможно. Трябва стратегически да разберем, че имаме уникален шанс да се обединим, поясни беларуският президент.

На 24 май президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев посочи, че взаимодействието в рамките на съюзната държава, където "дори ядрените оръжия вече са едно за двама", се различава от нивото на интеграция с Армения, Казахстан и Киргизстан.

Договорът за създаване на съюз между Русия и Беларус беше подписан на 8 декември 1999 г. в Москва от президентите Борис Елцин и Александър Лукашенко. Той влиза в сила на 26 януари 2000 г. и е безсрочен. Руският президент Владимир Путин заяви на 25 март, че Руската федерация, по искане на беларуската страна, ще разположи своите тактически ядрени оръжия в републиката, както САЩ отдавна са направили на територията на своите съюзници.

Както съобщи държавният глава на Русия, на 1 юли е планирано да бъде завършено строителството на хранилище за тактическо ядрено оръжие на беларуска територия. Москва вече предаде на Минск ракетната система "Искандер", която може да бъде носител на ядрено оръжие, и съдейства за преоборудването на беларуските самолети, за да могат да използват специални боеприпаси, поясни Лукашенко.

Припомняме, че по-рано този месец Минск и Москва подписаха документ за разполагане на тактически ядрени оръжия на територията на Беларус.

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Лукашенко: Русия започна да прехвърля ядрени оръжия в Беларус

Уверява, че всичко ще бъде наред със сигурността на ядрените оръжия

Специалната военна операция в Украйна е само детайл от глобалната конфронтация за един многополюсен свят и ако беше започнала по-късно, щеше да има много по-неприятни последици за Москва и Минск. Това смята президентът на Беларус Александър Лукашенко.

"Западняците, прокарвайки своята политика, се спънаха преди всичко в Русия. Затова започнаха и да "бомбят Русия". Всичко останало, дори СВО - специална военна операция - е детайл в тази глобална конфронтация за многополярността на нашия свят.

Сблъсъкът с Украйна, ако не се беше случил през февруари 2022 г., щеше да се случи по-късно, но при по-лоши условия за Русия и за нас, уверен е Лукашенко.

Според президента на Беларус Руската федерация е успяла да предотврати развитието на всички неприятни събития и да продължи да се бори за многополюсен свят.

А това, по думите на Лукашенко, е в интерес на всички и изброява - Китай, индийци, араби, Африка и страни от Латинска Америка.