Руско-американските отношения са толкова важни, че вкарването им в задънена улица е невъзможно - контактите продължават, практически работата се върши. Това заяви помощникът на президента на Русия Юрий Ушаков, предаде РИА Новости.

Каква пауза, когато продължават активно контактите, в това число между ключовите министерства? По-добре просто погледнете реалността, а реалността е такава, че контактите продължават. Обама ще участва на Г20, министрите общуват, по линия на ведомствата се води практическа работа", коментира Ушаков пред журналисти изказването на Обама за пауза в диалога между Русия и САЩ.

Идва Обама или не, отношенията са толкова важни, че вкарването им в задънена улица е невъзможно", допълни той.

Припомняме, на 7 август президентът на САЩ Барак Обама официално отказа септемврийската среща със своя руски колега Владимир Путин в Москва. Тогава той заяви, че отсъства прогрес в диалога между двете страни по редица теми, включително въпросът за ПРО и контролът над въоръженията, въпросът за глобалната сигурност, правата на човека и гражданското общество. Въпреки това той обяви, че сътрудничеството с Русия остава приоритетно за САЩ.

Решението на Обама беше повлияно от случая със Сноудън, който получи временно убежище в Русия.