Самолети на НАТО разрушиха защитните кули в района на резиденцията на либийския лидер Муамар Кадафи, предаде „Франс Прес", като се позова на представител на НАТО. По-късно в събота съюзниците предприеха една от редките си дневни атаки срещу Джамахирията.

Ударни самолети „Тайфун" са използвали високоточни боеприпаси през миналата нощ, за да разрушат кулите по стените на комплекса „Баб ал-Азизия" в центъра на Триполи", съобщи ген.-майор Джон Лоримър, говорител на британската армия.

Той добави, че ударът е послание към ръководството на режима и подчинените му сили, които атакуват цивилни. „Те вече не са скрити зад стени", категоричен беше Лоримър.

По думите му резиденцията не е само дом на Кадафи, но към нея има казарми и военен щаб, които представляват „сърцето" на тайната полиция и разузнаването. Сред поразените от НАТО обекти в комплекса са няколко командни сгради.

Тази сутрин беше чута поредна мощна експлозия в района на „Баб ал-Азизия". Според говорител на НАТО, цел на атаката е бил гараж с размери 600 на 800 метра, разположен източно от зоната, където е разположена прословутата шатра на Кадафи.

След ударите от петък вечерта, либийската държавна телевизия съобщи за „човешки и материални" щети в южния град Мизда.