Министърът на външните работи на Иран призова Запада да не пропуска възможността, която президентът Хасан Рохани предложи в преговорите относно ядрената програма на Ислямската република.

В своя акаунт в „Туитър" външният министър Мохамед Джавад Зариф, който е главен преговарящ по ядрената програма на Иран, написа, че още преди 10 години е могъл да бъде постигнат напредък по въпроса. Зариф добавя: „Рохани предлага една възможност, която не трябва да бъде пропускана: твърде много е заложено на карта".

Написаното от Зараф се отнася до написан наскоро биографичен очерк на Рохани от страна на Нобеловия лауреат за мир Мохамед ел Барадей за сп. „Тайм" и по-специално за неговата класация на 100-те най-влиятелни личности.

Иран в момента води преговори за окончателно споразумение с шестте световни сили (САЩ, Великобритания, Русия, Франция, Китай, Германия) относно оспорваната му ядрена програма. Западът се опасява, че тя може да позволи на Иран да направи ядрена бомба. Иран твърди, че програмата е за мирни цели.