Съветът за сигурност на ООН заклейми сирийското правителство за нападенията срещу Хула с използване на тежки оръжия, предаде АП.

Това стана на извънредно заседание на форума, свикан в отговор на последните кланета в Сирия. От своя страна Русия също осъди убийствата в Хула, но заяви, че не може цялата отговорност за случилото се да се възлага на правителствените сили.

Необходимо е серизоно разследване на причините за трагичните събития в Хула. Това написа в Туитър заместник-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов.

Британският министър на външните работи Уилям Хейг изрази надежда, че Москва ще окаже натиск над Сирия, за да приложи мирния план на Кофи Анан.

Допълнителна интрига внесе „ Ню Йорк таймс", който писа, че Белият дом се надява Асад да бъде свален с помощта на близкия си съюзник Москва.

При сирийска военна офанзива в непокорния град Хама в неделя са били убити 33 души, включително седем деца, съобщи Сирийската организация за мониторинг на човешките права. Тази информация идва часове след вестта за над стоте убити, от които поне 32 деца.