Либия отхвърли заповедта на Международния съд в Хага за ареста на полковник Муамар Кадафи, съобщи БиБиСи.

Позицията на властите в Джамахирията беше изразена от правосъдния министър на страната. Мохамед ал-Камоди обяви по време на пресконференция в Триполи, че съдът в Хага е играчка в ръцете на Запада, който иска да прогони лидерите в Третия свят. Нещо повече, според Либия решението на магистратите е прикритие за бомбардировките на НАТО.

Очаквано, опозицията в страната реагира изкючително позитивно на решението на Хагския съд. От Националния преходен съвет на бунтовниците в Либия аплодираха бурно издаването на заповедта за арест за Кадафи и изтъкнаха, че сега е моментът близките до Кадафи да го принудят да се оттегли.

Припомняме, вчера международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на Муамар Кадафи за престъпления срещу човечеството. Издадени бяха и заповеди за ареста на двама приближени на либийския лидер - сина му Сейф ал-Ислам и на ръководителя на либийското разузнаване Абдула ал-Сануси.

Междувременно, съобщава още БиБиСи, бунтовниците са напреднали с нови 10 километра към Триполи. Именно в тази стратегическа зона силите на въстаниците са най-добре въоръжени и многобройни, отбелязва медията.