Кметовете на Париж и Лондон обещаха да работят в по-тясно сътрудничество, за да „оформят идното столетие” въпреки избора на Великобритания да напусне Европейския съюз, съобщава „Франс прес”.

Кметът на Париж Ан Идалго и лондонският ѝ колега Садик Кан публикуваха съвместно изявление във вестниците „Льо Паризиен” и „Файненшъл таймс”, което подчертава водещата роля на двата метрополиса в двете страни.  

„Лондон и Париж. Има толкова много, което обединява нашите два велики града. Обща история, обща култура, общи предизвикателства и споделеният опит да бъдат едни от шепата истински световни градове”, пишат двамата.   

Лондон гласува с преобладаващо мнозинство да остане в ЕС, докато по-бедните региони около столицата пожелаха да напуснат Общността.

„Въпреки резултата от референдума, нашите два града сега трябва да работят в по-тясно сътрудничество откогато и да било преди, за да допринесат за нашия споделен дневен ред”, посочват кметовете на Париж и Лондон и допълват: „Ако XIX в. беше определен от империи, а XX в. – от национални държави, XXI в. принадлежи на градовете.”

Идалго и Кан заявиха, че когато става дума за икономически растеж, борбата срещу замърсяването на въздуха и преминаването към чиста енергия, градовете са тези, които водят „парада”.

По думите на двамата, Париж и Лондон биха могли заедно да действат като „мощен противовес на летаргията на националните държави и на влиянието на индустриалните лобита”.  

В градовете празнуваме нашето многообразие и гледаме на различията си като голям източник на сила. Нашите градове са места, където всеки, независимо от произхода си, може да се чувства като у дома си”, завършват управниците на Париж и Лондон.