Веднага след речта на премиера на Великобритания не закъсня отзвук от страна на някои европейски лидери.

Франция обяви, че планът на Камерън да се проведе референдум за британското членство в ЕС е опасен.

В дългоочакваната си реч за бъдещето на Великобритания в ЕС британският премиер Дейвид Камерън заяви, че между 2015 година и края на 2017 г. ще се проведе референдум за британското членство в Европейския съюз.

Планът е рисков дори за самата Великобритания, изтъкна външният министър на Франция Лоран Фабиус. Франция иска Великобритания да играе позитивна роля в ЕС, но не може да приеме и да се позволи държава-членка да избира под кои документи да си сложи подписа, изтъкна той в отговор на британското настояване за промяна на отношенията между Великобритания и ЕС.

Намеквайки, че Франция ще се противопостави на плановете на Камерън да настоява за нови, изключителни, базирани на търговията, отношения с ЕС, Фабиус каза, че напускането на блока може да удари инвестициите във Великобритания.

„Имах среща с британски бизнесмени и аз им казах: Слушайте, ако Великобритания реши да напусне Европа, ние ще сгънем червения килим за вас", разясни френският министър.

Президентът на Франция Франсоа Оланд е заявил, че се надява Великобритания да остане в състава на ЕС, но в същото време членството в ЕС е свързано с определени задължения, в това число солидарност с другите държави-членки.

Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц също взе отношение по въпроса, заявявайки, че ЕС се нуждае Великобритания да остане „пълноправен член" на блока.

Искаме Великобритания като пълноправен член...Великобритания може да оформи ЕС като работи с партньорите", изтъкна той.

Швеция предупреди Великобритания, че ще има по-малко влияние в световните процеси, ако напусне ЕС.

В „Туитър" външният министър на Швеция Карл Билдт подчерта, че е важна целостта на Европейския съюз и каза, че Европа трябва да се държи единна и да говори от един глас.

Искаме Великобритания да остане в ЕС, каза германският външен министър Гидо Вестервеле. Той добави, че „не всичкo трябва да бъде решавано от Брюксел", но дипломатът подчерта, че не трябва да се позволява на държавите-членки да си избират само това, което е в тяхна изгода.

Меркел също не пропусна да коментира речта на Камерън. Тя заяви, че иска да види „справедлив компромис".

Германия и аз лично, искаме Великобритания да бъде важна част и активен член на Европейския съюз", каза тя.

Готови сме да говорим за британските желания, но ние винаги трябва да имаме едно наум, че другите страни имат различни желания и ние трябва да намерим справедлив компромис. Ще разговаряме интензивно с Великобритания по отделни идеи...", изтъкна Меркел.