Цели 90 минути са били необходими на норвежките екипи, за да достигнат злополучния остров, където 32-годишният Андреш Брайвик изби десетки души. Екипите са пристигнали на Ютоьоя, едва час и половина след като той е започнал да стреля по присъстващите на лагера на норвежката лейбъристка партия.

Полицията се е забавила, защото не е имала лесен и бърз достъп до хеликоптер, с който да се предвижи до острова, намиращ се само на няколкостотин метра.

Проблем е представлявало и намирането на подходяща лодка, с която да се достигне Ютоьоя. Оцелели от касапницата на острова споделиха, че са търсили спасение от нападателя, като са се хвърляли във водата. За пръв път на брифинг от полицията обаче обясниха колко точно са се забавили служителите и колко е продължил терорът на острова, посочва АП.

Екипите са били изпратени на Ютоья 50 минути, след като се чули първите викове от лагера. Цели 20 минути търсили подходящ плавателен съд, стана ясно от думите на шефа на полицията.

По информация на АФП пък първоначално спецчастите се качили на лодка, която се оказала прекалено малка. Моторът й спрял и се наложило да търсят друга, обясни Свейнунг Спунхейм.

Той каза още, че единственият хеликоптер, който би могъл да се използва за подобна операция, се е намирал на 50-60 километра южно от столицата Осло.

Полицията е била информирана за стрелба на острова в 17.27 ч. местно време. Екипите са пристигнали на кея в 17.52., но са започнали да чакат „солидна лодка", с която до достигнат Ютоьоя, поясни още Спунхейм.