Отново избухнаха антиправителствени протести в няколко града в Израел, като протестиращите настояват за премиерът Бенямин Нетаняху да намери път към сделка с терористичната група Хамас, за да освободи повече от 100 заложници, които все още се държат в Газа, предаде CCN.

През последните месец редовно се провеждат демонстрации, но тези бяха особени с това, че се проведоха въпреки предупрежденията за сигурност заради очаквания удар от Иран, с които страната ще отговори на убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в иранската столица Техеран преди няколко дни.

Въпреки напрегнатата ситуация със сигурността големи тълпи се събраха в Тел Авив, за да подкрепят семействата на заложниците и да призоват за освобождаването им от плен.

Според кабинета на Нетаняху в момента в Газа се държат още 115 заложници, като от този брой 111 заложници бяха взети по време на атака на Хамас срещу Израел на 7 октомври, при която загинаха над 1200 души.

Иран свиква СС на ООН заради убийството на лидера на "Хамас"

Иран свиква СС на ООН заради убийството на лидера на "Хамас"

Описва убийството на Хания като "терористична атака и акт на агресия срещу суверенитета и територията"

Членове на семействата на пленници, държани в Газа, остро критикуват подхода на Нетаняху към конфликта и сега настояват за публично обяснение за неуспеха на неговото правителство да договори сделка, която ще доведе до освобождаването на останалите израелски заложници.

В изявление, публикувано в събота, асоциация, представляваща семействата, обвини израелския лидер, че е избрал "да ескалира ситуацията, вместо да осигури сделка, която ще спаси животи".

Израелският опозиционен лидер Яир Лапид също публикува изявление в Telegram и призова шефовете на сигурността на Израел да "кажат на обществото истината", като пише: "Ако правителството на Израел се отказа от заложниците, то трябва да бъде честно със семействата им и да спре играя игри."

Гневът и нетърпението от бавния темп на освобождаване на заложници от Газа пламнаха тази седмица след нов доклад, че Нетаняху се е сблъскал с висши съветници дали да приеме ново предложение за сделка за заложници и прекратяване на огъня, което кабинетът на израелския министър-председател отхвърли като "неправилно".

Според израелският Канал 12 на напрегната среща на Съвета за сигурност на Израел в сряда вечерта висши служители са призовали Нетаняху да вземе заложници и да сключи споразумение за прекратяване на огъня с въоръжената групировка Хамас в Газа.

Външният министър на Йордания заминава за Иран в опит да охлади страстите в региона

Външният министър на Йордания заминава за Иран в опит да охлади страстите в региона

Ръстът от регионален конфликт се увеличи след убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания

В доклада се посочва, че шефа на Мосад Дейвид Барнеа е казал, че "има готова сделка и че Израел трябва да я приеме", докато Ронен Бар, ръководител на израелската агенция за сигурност Шин Бет, каза, че според него премиерът не иска очертанията от сделката на масата.

Съобщава се, че Нетаняху ударил по масата и казал, че екипът "не знае как да води преговори". Канал 12 не цитира свои източници, а CNN не е потвърдила независимо информацията.

В изявление кабинетът на министър-председателя опроверга характеризирането на предполагаемата размяна и каза, че Нетаняху се е ангажирал с освобождаването на заложниците. "Ръководителят на Мосад не е казал, че има готова сделка и че тя трябва да бъде приета. Описанието, че Хамас се е съгласил с условията на сделката, е невярно", се казва в съобщението.

Кабинетът публикува и още едно изявление, в което се твърди, че има "изтичане на информация и фалшиви брифинги в медиите" в подвеждане на обществеността и обвинява Хамас за възпрепятстване на преговорите. "Докато премиерът Нетаняху се съгласи със схемата на сделката, Хамас се опитва да въведе десетки промени, които де факто анулират схемата", според изявлението.

Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня

Израел засилва офанзивата в Газа на фона на новите опити за прекратяване на огъня

Нападението "може да върне преговорния процес обратно в началото", предупреди Исмаил Хания в понеделник.