Германският оръжеен концерн Rheinmetall Group планира да започне производство на своята бронирана техника в Украйна още през 2024 г. Изпълнителният директор на Rheinmetall Армин Папергер каза това в интервю за WirtschaftsWoche.

По думите му той очаква в началото на следващата година да сключи съответен договор с Украйна за строителството на колесния бронетранспортьор Fuchs и най-новата бойна машина на пехотата Lynx.

"След като договорът бъде подписан, искаме да имаме първото превозно средство със задвижване на всички колела в Украйна след около шест до седем месеца, а първият Lynx след 12 до 13 месеца", каза Папергер.

Германия одобри съвместно предприятие между Rheinmetall и украинска отбранителна фирма

Германия одобри съвместно предприятие между Rheinmetall и украинска отбранителна фирма

То ще бъде базирано в Киев и ще работи по обслужването и поддръжката на военни превозни средства там,

Той обясни, че производството на бронетранспортьори Fuchs в Украйна ще стане възможно от края на лятото на 2024 г., а производството на бойни машини на пехотата Lynx може да започне през лятото на 2025 г. В същото време Папергер иска да прехвърли най-новите бойни машини в Украйна много по-рано.

"Първите десет бронирани превозни средства Lynx вече се произвеждат тук, в Германия или в Унгария, в съвместно производство между нас и Украйна. След фазата на набиране на мощност бързо ще можем да произвеждаме значителен брой от тези превозни средства изцяло в Украйна ," каза той.

Папергер обяснява необичайно краткото време за изпълнение, защото сътрудничеството е минало добре. Rheinmetall вече е най-големият партньор на Украйна в отбранителната индустрия. През 2022 г. групата получи поръчки на стойност приблизително 900 милиона евро, а през 2023 г. обемът на поръчките се увеличи до приблизително два и половина милиарда евро.

"И през следващата година определено ще има повече от тях", прогнозира Папергер, като подчертава, че Украйна вече е установила сервизно обслужване на германска бронирана техника, за която украински специалисти са били обучени в Германия.

Ръководителят на Rheinmetall уверява, че не вижда проблеми с безопасността на украинските заводи на концерна.

Rheinmetall произвежда 100 000 минометни снаряда за Украйна

Rheinmetall произвежда 100 000 минометни снаряда за Украйна

Част от допълнителен пакет за подкрепа за Украйна на стойност 400 милиона евро

"Ние не строим нови заводи; по-скоро, подобно на Rheinmetall, ще наемем съществуващи заводи, ще ги обновим и след това ще ги експлоатираме. И те изглеждат доста добре защитени - поне това показва опитът от последните две години на войната. показано", обобщи той.

През ноември стана известно, че Rheinmetall възнамерява да произведе 100 хиляди минохвъргачни боеприпаси за Украйна. Очаква се доставките да започнат скоро и да продължат през следващите две години.

Също така беше съобщено, че следващата година Rheinmetall трябва да достави на Украйна 25 бойни танка Leopard 1A5, пет бронирани евакуационни машини Bergepanzer 2 и два учебни танка.

Rheinmetall отчита ръст на печалбата

Rheinmetall отчита ръст на печалбата

Германската компания е доставил на Украйна няколко от ключовите си оръжейни проекти