Руският президент Владимир Путин предупреди в неделя Съединените щати, че ако Вашингтон разположи ракети с голям обсег в Германия, тогава Русия ще разположи подобни ракети на поразително разстояние от Запада, предава "Ройтерс".

Съединените щати заявиха на 10 юли, че ще започнат да разполагат ракети с голям обсег в Германия от 2026 г. в подготовка за по-дългосрочно разполагане, което ще включва SM-6, крилати ракети Tomahawk и хиперзвукови оръжия в процес на разработване.

В реч пред моряци от Русия, Китай, Алжир и Индия за отбелязване на деня на руския флот в бившата имперска столица Санкт Петербург Путин предупреди Съединените щати, че рискуват да предизвикат ракетна криза в стила на Студената война с този ход.

"Полетното време до цели на наша територия на такива ракети, които в бъдеще може да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави, ще бъде около 10 минути", каза Путин.

"Ние ще предприемем сходни мерки за разполагане, като вземем предвид действията на Съединените щати, техните сателити в Европа и в други региони на света.

Путин, който изпрати армията си в Украйна през 2022 г., разглежда войната като част от историческа борба със Запада, която според него е унизила Русия след падането на Съветския съюз през 1991 г., навлизайки в това, което той смята за сфера на влияние на Москва.

Украйна и Западът твърдят, че Путин се занимава с заграбване на земя в имперски стил. Те се заклеха да победят Русия, която в момента контролира около 18% от Украйна, включително Крим, и части от четири региона в Източна Украйна.

Русия казва, че земите, някога част от Руската империя, сега отново са част от Русия и че никога няма да бъдат върнати.

Руски и американски дипломати казват, че дипломатическите им отношения са по-лоши дори от времето на Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Путин каза, че Съединените щати подклаждат напрежение и са прехвърлили ракетни системи Typhon в Дания и Филипините и сравни американските планове с решението на НАТО да разположи ракети-носители "Пършинг II" в Западна Европа през 1979 г.

Тогавашното съветско ръководство, включително генералният секретар Юрий Андропов, се опасява, че разгръщането на "Пършинг II" е част от сложен план, воден от САЩ, за обезглавяване на Съветския съюз чрез премахване на неговото политическо и военно ръководство.

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Той предупреди, че конфискуването на руски активи може да се разглежда като причина за обявяване на война

"Тази ситуация напомня събитията от Студената война, свързани с разполагането на американските ракети със среден обсег "Пършинг" в Европа", каза Путин.

"Пършинг II" предназначен да доставя ядрена бойна глава с променлива мощност, беше разположен в Западна Германия през 1983 г.

През 1983 г. Андропов и КГБ изтълкуваха поредица от ходове на САЩ, включително разполагането на "Пършинг II" и голямо учение на НАТО, като признаци, че Западът се кани да нанесе превантивен удар срещу Съветския съюз.

Путин повтори по-ранно предупреждение, че Русия може да възобнови производството на ракети със среден и по-малък обсег на действие, способни да носят ядрен заряд, и след това да обмисли къде да ги разположи, след като Съединените щати донесоха подобни ракети в Европа и Азия.

Лавров критикува споразумението между САЩ и Южна Корея в ядрената сфера

Лавров критикува споразумението между САЩ и Южна Корея в ядрената сфера

Той говори на срещата на АСЕАН в Лаос