Президентът Владимир Путин ще приветства президента Барак Обама, както и останалите лидери, ще му стисне ръката, а по-нататък - ще видим", коментира предстоящата среща на върха на Г20 в Санкт Петербург помощникът на руския държавен глава Юрий Ушаков.

Той допълва, че по време на срещата на върха ръководителите на двете велики сили „ще имат достатъчно възможности да поговорят: дали това ще е „на крак" или в кресло, не зная", информира РИА „Новости".

Помощникът на Путин уточнява, че двустранна среща между президентите на Русия и САЩ в Северната столица поначало не е била предвидена, тъй като двете страни са се готвили за официално посещение на Обама в Москва, което така и не се състоя.

Въпреки това по време на срещата на Г20 руският държавен глава ще има доста натоварена програма: планирани са двустранни разговори с председателя на КНР Си Цзинпин, с японския премиер Синдзо Абе, с британския премиер Дейвид Камерън.

Няколко от срещите ще се проведат преди първото официално заседание на 5 септември, останалите - през втория ден, информира Ушаков. Първите разговори ще са с китайския държавник. Според помощника на Путин се предвижда подписване на редица двустранни документи: „Става дума за поредния всеобхватен контакт между двамата ръководители. Разбира се, ще се обсъждат както двустранни, така и международни въпроси."

Ушаков съобщава, че по време на втората среща на Путин - с японския министър-председател Абе - се очаква да бъдат разгледани преди всичко въпроси около разширяване на сътрудничеството в търговско-икономическата и инвестиционната сфера. Ще бъде засегнат също така и териториалният проблем между Москва и Токио. Той обаче няма да се превърне в ключов в срещата, е категоричен Юрий Ушаков.

Следващ в програмата на президента на Русия е италианският премиер Енрико Лета. В дневния ред, информира помощникът на Путин, отново е икономическото сътрудничество и подготовката на осмия кръг от разширените руско-италиански междудържавни консултации на високо ниво с участие на министри от правителствата на двете страни, предвидени за края на ноември 2013 в Триест.

Същия ден ще се проведе традиционната среща на ръководителите на делегациите на страните - участнички в БРИКС (акроним от английските имена на държавите Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка (Brazil, Russia, India, China, South Africa) и игра на думи - bricks (тухли), въведен от Джим О‘Нийл, анализатор от инвестиционната компания „Голдман Сакс"). Такъв формат на разговори не за първи път предшества заседанията на Г20. Предполага се, че детайлно ще бъдат обсъдени реформите в системата за управление на МВФ и повишаването на ролята на бързо развиващите се икономики във Фонда.

Лидерите имат намерение да дискутират създаването на Банка за развитие на БРИКС. Съгласно споразуменията от Дубан, ЮАР, досега е съгласуван съставът на учредителите на банката - „петорката", с възможност за присъединяване на други държави, определена е структурата на органите за корпоративно управление, утвърден е размерът на уставния капитал ($50 милиарда). Предстои решаването на въпросите за включването на нови акционери, увеличаването на капитала на банката и разпределянето на дяловете на учредителите", съобщава Ушаков.

С министър-председателя на Испания и президента на Южна Корея Путин ще се срещне през втория ден на срещата. Кратки разговори са предвидени с премиерите на Турция, Индия, лидерите на Бразилия и Сингапур. „В хода на протоколните мероприятия са възможни срещи с други държавни ръководители и представители на различни организации", посочва още президентският помощник. Според него темата за Сирия не е в официалния дневен ред на самита, но може да бъде повдигната в хода на двустранните разговори.

По-рано обаче руският президент заяви, че срещата на Г20 в Санкт Петербург може да стане платформа за широко обсъждане на сирийския проблем и не би било лошо участниците да се възползват от тази възможност. При това обаче Путин отново застъпи тезата, че „двайсеторката" не е формален юридически орган и форматът не може да замени Съвета за сигурност на ООН - легитимната институция, която да вземе решение за прилагането на сила.

В същото време в блога си в Twitter шефът на комисията по външните работи на руската Държавна дума Алексей Пушков прогнозира, че президентът Обама ще се опита да използва срещата в Санкт Петербург, за да аргументира необходимостта от военна намеса. Според него „каквато и да е програмата на срещата, той преди всичко ще е за Сирия".