Русия не е повлияла на гласуването на британците да напуснат Европейския съюз. Това коментира Владимир Путин, отхвърляйки като неоснователни коментарите на Дейвид Камерън, че той би приветствал Брекзита, съобщава „Ройтерс”.  

Путин, говорейки пред репортери по време на посещението си в Узбекистан за среща на високо равнище на тема сигурност, също така отбелязал, че резултатът от референдума отразявал недоволството на британците от миграцията, тревоги във връзка със сигурността, както и недоволството им от бюрокрацията в Брюксел.

Брекзит ще има както положителни, така и отрицателни последствия за Русия и света, но ситуацията щяла да се коригира от само себе си в близко бъдеще, добави Путин и изтъкна, че Русия ще коригира своята икономическа политика съобразно обстоятелствата, ако е необходимо.

По-рано днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че руските власти се надявали, че решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз няма да накърни двустранните отношения с Русия, настоявайки, че силен и предвидим ЕС бил най-добре за интересите на Москва.

„Ние имаме много сложна история... в двустранните отношения, не винаги можем да кажем, че нашите британски партньори са готови да комуникират и сътрудничат с нас”, посочи Песков пред журналисти и допълни: „Надяваме се, че в новата реалност, разбирането за необходимостта от изграждане на добри отношения с нашата страна ще надделее.”

От руското външно министерство посочиха в изявление, че гласуването във Великобритания е показало, че има сериозни противоречия в Европейския съюз

Кметът на Москва Сергей Собянин пък отбеляза, че ЕС без Великобритания ще бъде по-малко вероятно да поддържа икономическите санкции срещу Русия

Отношенията на Великобритания с Русия се влошиха през последните години най-вече заради случая с критика на Кремъл Александър Литвиненко, който беше отровен с полоний в Лондон.