Русия може да признае Приднестровието при случай че Молдова загуби своя суверенитет и статус на неутрална страна. Това е заявил днес посланикът със специални пълномощия в Тираспол Сергей Губарев.

Руският дипломат е посочил, че в такъв случай Руската федерация ще се върне към въпроса за признаване на Приднестровието на право на самоопределение.

По думите му план за урегулиране на приднестровския въпрос трябва да изработят страните, участващи в конфликта. Според него Кишинев и Тираспол ще решат в каква форма и по какъв модел ще съществуват. Проблемът не е в Москва, Киев, Виена, Брюксел и Вашингтон, е изтъкнал Губарев.

Според руския дипломат ситуацията е подобна на тази в средата на 90-те години на миналия век, но урегулирането е възможно. Ако такова не се случи, Русия ще пристъпи към план Б.

Припомняме, че на 2 септември 1990 година пет района в Молдавия на левия бряг на река Днестър обявиха за създаване на Приднестровска съюзна република в състава на СССР, а после на независима Приднестровска Молдавска Република с център Тираспол.

Причина за това послужиха изявленията на определени среди в Кишинев, които заявиха за възможно излизане на Молдавия от СССР и евентуално присъединяване към Румъния. Властите на Молдавия не приеха решението и въведоха войски в непризнатата република.

През март 1992 година в Приднестровието започна въоръжен конфликт, продължил до средата на юли. В момента Приднестровието е почти неподвластно на Кишинев и има всички атрибути на държавност, включително и собствена валута.