Русия иска мирната конференция за Сирия да бъде проведена колкото се може по-скоро, но е малко вероятно да се проведе през октомври, защото има зает дипломатически график преди тогава, обяви руски дипломат, цитиран от Ройтерс.

Руският заместник-външен министър Генадий Гатилов обяви, че се очакват повече разговори в края на август по подготовката на така наречената конференция „Женева-2", имаща за цел да обедини на масата за преговори бунтовниците и правителството на Асад.

Малко вероятно е мирната конференция да се случи през септември, защото има различни събития, включително „министерската седмица" на Общото събрание на ООН", изтъкна Гатилов пред Интерфакс.

Ние сме "за"да се осъществи колкото е възможно по-скоро, но трябва да бъдем реалисти по отношение обстоятелствата, които могат да засегнат форума", поясни той.

Официални лица на Русия и САЩ се съгласиха миналата седмица, че отлаганата конференция трябва да се проведе възможно най-скоро, но не предлагат конкретен план за събиране на двете страни на масата за преговори.

Вашингтон и Москва не могат да се разберат за дата на срещата, тъй като бунтовниците са разделени и не могат да решат кой трябва да ги представлява.

Победите на Асад допълнително навеждат на въпроса кога и дали изобщо ще се проведе тази конференция, пише Ройтерс.

Гатилов също подчерта, че Русия настоява Иран да участва в преговорите, предложение, което не се подкрепя от Вашингтон.