Съпартиец на германския канцлер Ангела Меркел в парламента критикува лявоцентристкия кандидат за президент на Европейската комисия Мартин Шулц за позицията му, че Франция трябва да получи повече време за съкращаване на бюджетния дефицит на страната, съобщава Ройтерс.

Социалдемократът Шулц, който в момента е президент на Европейския парламент, е заявил, че той би подкрепил предоговаряне на съгласувания с Франция краен срок (2015 г.) за свеждане на бюджетния дефицит на страната в рамките на установения от ЕС лимит от 3%.

Волкър Каудер, лидерът на християндемократите в Буденстага, заяви по време на дебат, че е крайно време всеки да разбере, че трябва да се придържаме към правилата, които са приети като закон.

Каудер каза, че Шулц, който се бори с кандидатурата на консерваторите, Жан-Клод Юнкер, за следващия президент на Европейската комисия, се отнася небрежно към тези правила и закони.

Това е грешен сигнал за Франция", подчерта той.

Всеки грешен сигнал към Франция по отношение неспазването на правилата ще бъде забелязан в Гърция и навсякъде другаде", категоричен бе той.

В последните години Франция не си спазва обещанията за намаляване на дефицита и търси постоянно отлагане.