САЩ и ЕС са подготвили нови санкции срещу Русия, насочени срещу енергийния и финансовия сектор. Те се подготвят превантивно и биха били въведени светкавично, ако проруските сепаратисти овладеят още територии в Украйна, отбелязва „Асошиейтед прес".

Наказателните мерки може да забранят на още руски правителствени представители и бизнесмени да пътуват и да правят бизнес със Запада, обяснили американски и европейски представители.

Мерките може да се увеличат драстично и да включат и такива за ограничаване на износа на гориво на Русияда изключат руски банки от международните финансови транзакции и сериозно да ограничат способността на руския бизнес да сключва доходоносни сделки зад граница.

ЕС ще удължи настоящите си санкции срещу Русия идната седмица. Засега няма консенсус между 28-те относно новите мерки.

Официални представители от двете страни на Атлантическия океан обаче се надяват да избегнат сценария на нови санкции и изразяват предпазлив оптимизъм относно работата на контактната група за Украйна. Западът се надява, че източните райони на Украйна ще бъдат доволни от по-голямата автономия в страната и така насилието ще спре.