Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза в сряда, че не вижда как резолюция на ООН, препоръчваща на палестинската власт да стане пълноправен член на ООН, може да помогне за постигането на решение с две държави на израелско-палестинския конфликт, цитира думите й Ройтерс.

Томас-Грийнфийлд направи коментарите на пресконференция в Сеул, след като беше попитана дали Съединените щати са готови да признаят искането на палестинската власт за пълноправно членство в ООН.

"Не считаме, че приемането на резолюция в Съвета за сигурност непременно ще ни отведе до позиция, където можем да намерим... решение с две държави, което да бъде жизнеспособно", каза Томас-Грийнфийлд.

Тя добави, че президентът на САЩ Джо Байдън категорично е заявил, че Вашингтон подкрепя решение за две държави и работи на място, за да го въведе възможно най-скоро.

Очаква се палестинската власт да настоява 15-членният Съвет за сигурност да гласува още в четвъртък проекторезолюция, препоръчваща тя да стане пълноправен член на световната организация, казаха дипломати. Членът на Съвета за сигурност Алжир разпространи проект на текст късно във вторник.

Комисия на Съвета за сигурност на ООН, разглеждаща заявлението, "не успя да направи единодушна препоръка" дали то отговаря на критериите, според доклада на комисията, видян от Ройтерс във вторник.

Заявлението за пълноправно членство в ООН трябва да бъде одобрено от Съвета за сигурност, където Съединените щати могат да наложат вето - и след това от най-малко две трети от 193-членното Общо събрание.

Ройтерс припомня, че беше постигнат малък напредък в постигането на палестинска държавност след подписването на споразуменията от Осло между Израел и палестинската власт в началото на 90-те години.

Сред пречките са разширяването на израелските селища, а посланикът на Израел в ООН Гилад Ердан каза, че палестинската власт не е изпълнила необходимите критерии за държавност.

Палестинската власт, оглавявана от президента Махмуд Абас, упражнява ограничено самоуправление на Западния бряг и е партньор на Израел по споразуменията от Осло. Хамас през 2007 г. свали палестинската власт от власт в ивицата Газа.

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

Израелски министър призовава за пълно превземане на ивицата Газа

След като "Хамас" отхвърли плана, представен от посредниците на Израел