Северна Корея разкритикува новата стратегия на САЩ за противодействие на оръжията за масово поразяване, тъй като я описва като "постоянна заплаха". Това обяви корейската държавна медия KCNA днес, цитирана от "Ройтерс".

Говорител на министерството на отбраната на Северна Корея обвини Съединените щати в увеличаване на ядрените заплахи, като даде за пример съвместните военни учения с Южна Корея и изпращането на стратегическа ядрена подводница.

Севернокорейската армия ще се противопостави на военната стратегия на САЩ с "най-смазващата и устойчива стратегия", настоя още говорителят.

Северна Корея отправи критики срещу МААЕ

Северна Корея отправи критики срещу МААЕ

Напрежение в региона

Припомняме, че миналата седмица Северна Корея вписа в конституцията си политиката за развитие на ядрените сили, като лидерът Ким Чен Ун обеща да ускори производството на ядрени оръжия, за да възпира провокации на САЩ.

Министерството на отбраната на Южна Корея разкритикува този ход в изявление днес, като заявяви, че Пхенян ще бъде "допълнително изолиран" в международен план, което ще "влоши" качеството на живота на севернокорейците. Всяко използване на ядрени оръжия от страна на Пхенян ще сложи край на режима му, добави министерството.

Северна Корея обяви, че междусъседското ѝ сътрудничество с Русия е естествено

Северна Корея обяви, че междусъседското ѝ сътрудничество с Русия е естествено

Пхенян осъди Южна Корея за "злонамерено" клеветничество за приятелското сътрудничество с Русия

В публичната версия на стратегията на Министерството на отбраната на САЩ "Стратегия за противодействие на оръжията за масово унищожение до 2023 г." пише, че "Северна Корея, Иран и екстремистките организации остават постоянни заплахи, докато продължават да развиват възможностите" за тези оръжия.

Говорителят на министерството на отбраната на Северна Корея също разкритикува стратегическото изявление на американската армия от 28 септември, което описва Китай като "предизвикателство за темпове" и Русия като "остра заплаха". Според говорителя това е "политическа провокация" срещу независими суверенни държави.

Министърът на обединението на Южна Корея Ким Юнг-хо каза пред репортери в Германия във вторник, че ситуацията за междукорейския обмен се следи.

Южна Корея призова Русия да прекрати военното сътрудничество със Северна Корея

Южна Корея призова Русия да прекрати военното сътрудничество със Северна Корея

Първият заместник-министър на външните работи на Южна Корея Чанг Хо-джин привика посланика на Русия в Сеул