Посланикът на Северна Корея в Съвета за сигурност на ООН (СС на ООН) Ким Сонг защити изстрелването на разузнавателен сателит на страната в понеделник, подчертавайки, че то е насочено към наблюдение на "жестоките военни ходове" на Съединените щати и техните последователи в региона.

Дипломатът подчерта, че Вашингтон е разположил "огромни" стратегически активи както в, така и около Корейския полуостров, като атомни самолетоносачи и подводници, представляващи "пряка военна заплаха" за Северна Корея. Пратеникът влезе в конфликт с американския посланик в Съвета за сигурност на ООН Линда Томас-Грийнфийлд, отбелязвайки, че разполагането на такива активи в региона "не е за отбрана", а за "военно престъпление".

"Съединените щати никога не са изстрелвали оръжия срещу КНДР", каза Томас-Грийнфийлд, добавяйки че Вашингтон работи със своите съюзници, за да им помогне да защитят суверенитета си в отговор на "параноята" на Северна Корея от възможна атака от САЩ.

Столтенберг: Северна Корея да изостави своите ядрени и ракетни програми

Столтенберг: Северна Корея да изостави своите ядрени и ракетни програми

Позиция на НАТО

По-късно севернокорейската новинарска агенция КЦТА съобщи, цитирана от Ройтерс, че Ким Чен-ун е получил снимки на Белия дом, на Пентагона и на американски самолетоносачи във военноморската база "Норфолк".

Съединените щати и Южна Корея осъдиха изстрелването на разузнавателния сателит и заявиха, че то представлява нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, забраняващи употребата на балистични технологии.

Южнокорейски представители отбелязаха, че няма доказателства за способностите на сателита, тъй като снимките, за които Пхенян твърди, че той е направил, не са публикувани.