Антисирийските политици в Ливан обвиниха Дамаск, че стои зад атентата, извършен вчера в Бейрут. Протестиращи изгориха гуми по време на демонстрации в Бейрут и Триполи късно в петък.  В Ливан днес е обявен ден на траур. Ливанското правителство се събира на извънредно заседание във връзка с атаката.

Днес протестиращите, предимно в сунитските мюсюлмански райони, блокираха улици в Бейрут, в южния град Сайда, в северния Триполи, както и в някои по-малки населени места в долината Бекаа, магистралата към международното летище, както и магистралата, свързваща Бейрут със Сирия.

Припомняме, мощна кола бомба избухна в центъра на ливанската столица, убивайки шефа на вътрешното разузнаване в Ливан и още седем души.
Началникът на разузнавателния отдел на ливанските Вътрешни сили за сигурност - бригаден генерал Уисам ал Хасан бе близък до лидера на антисирийската и прозападна опозиция в Ливан Саад Харири, който е водещ критик на правителството в съседна Сирия.
Генерал Хасан е водил неотдавнашно разследване, довело до разкриването на заговор за бомбено нападение и ареста на ливански просирийски политик.
Освен това Уисам ал Хасан е водил разследването, замесило Сирия и Хизбула в убийството на бившия ливански премиер Рафик Харири при атентат в Бейрут през 2005 г.

Опозиционният лидер Саад Харири и лидерът на партия „Друзе" Уалид Джумблат заявиха, че сирийския президент Башар Асад стои зад атентата в Бейрут. Коалицията на Харири призова правителството да подаде оставка.
Вчера Сирия осъди взрива. Сирийския министър на информацията Омран Ал Зоуби го нарече "страхлива терористична атака".
Ливанската групировка "Хизбула" - близък съюзник на сирийското правителство също осъди атентата.

Факт е, че през последните месеци напрежението в Ливан се увеличава в резултат на сирийския конфликт.

"Ние обвиняваме Башар Асад за убийството на Уисам ал Хасан - гарантът за сигурността на ливанците", каза Харири пред ливанската телевизия.

От своя страна Джумблат заяви за сателитния канал Ал Арабия: "(Башар Асад) ни казва, че дори да превърне Сирия в развалини, „Готов съм да убивам на всяко място".

Надим Джемайел - депутат от християнската партия „Фаланга" също насочи подозренията към Сирия, където въстанието срещу Асад, започнало преди 18 месеца, води до все по-ожесточен конфликт. "Този режим, който се разпада, се опитва да пренася конфликта в Ливан", каза той.

Ливанският премиер Наджиб Микати заяви, че правителството се опитва да идентифицира извършителите и те да бъдат наказани.По повод бомбения атентат в Бейрут Говорителят на МВнР заяви:

Междувременно и България осъди атентата в Бейрут.

"България остро осъжда терористичния акт в Бейрут, при който загинаха 8 души, а броят
на ранените е над 90. Изразяваме съпричастност към близките на жертвите и ранените и
солидарност с ливанския народ в усилията му да остане единен и да съхрани мира в
страната"
,  се казва в изявление на говорителят на българското Външно министерство.

Бомбеният атентат е груб акт на насилие и посегателство срещу стабилността на Ливан
и региона. Призоваваме ливанските власти и ливанските граждани да не се поддават на
провокациите и да продължат усилията за успешно провеждане на национален диалог и
запазване на спокойствието и стабилността в Ливанската република, посочват още от Министерството на външните работи.