Сирия е унищожила в срок цялото декларирано оборудване за производство и използване на химически оръжия, подчертава се в съобщение на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Така страната е изпълнила поставения от Изпълнителния съвет на организацията краен срок - не по-късно от 1 ноември.

В същото време шефът на организацията Ахмет Узумчу посрещна в щаб-квартирата в Хага група от 8 инспектори, които пристигнаха с първия екип от експерти в Дамаск на 1 октомври. Те проведоха проверката по потвърждението на сирийските химически обекти.

Узумчу ги похвали за успешно приключената „най-предизвикателна" за организацията мисия.

Мисията на ООН и организацията инспектира 21 от 23 декларирани от Сирия района и 39 от 41 съоръжения в тези райони. Две места не бяха посетени от съображения за сигурност. Но Сирия е декларирала, че тези места са изоставени и че химическото производство и оръжия са преместени в други обекти, които са инспектирани.

Източник заяви, че едно от местата е в района на Алепо, а другото в провинция Дамаск.

За момента не се планират допълните инспекции. До 15 ноември Изпълнителният съвет на организацията трябва да одобри подробен план за унищожение на запасите от химически оръжия на Сирия, заключава съобщението на Организацията за забрана на химическите оръжия.

Mеждувременно говорителят на организацията Кристиан Шартие, цитиран от "Франс прес", заяви, че всички декларирани сирийски химически оръжия са под пломби, "които е невъзможно да бъдат счупени". Става въпрос за 1000 тона химически агенти и 290 тона химически оръжия.

Засега тези оръжия остават в обектите, в които са били съхранявани от сирийските власти, "все още не сме на етап тяхното преместване", подчерта той. Шартие уточни, че Сирия разполага още с 1230 муниции за химически агенти, които са празни.

Припомняме, Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, съгласувана от САЩ и Русия, според която да се унищожат оръжията за масово поразяване на Сирия до средата на 2014 година. Резолюцията помогна за избягване на военен удар на САЩ срещу Дамаск заради проведени през август химически атаки в близкоизточната страна.