Френският външен министър Лоран Фабиус заяви, че Сирия рискува да падне в ръцете на ислямистки групировки, ако поддръжниците на опозицията не сторят повече за подпомагане свалянето на президента Башар Асад, съобщава Gulfnews.

По време на конференция в Париж с участието на ръководителите на Сирийската Национална Коалиция, Фабиус изтъкна, че срещата трябва да се фокусира и да помогне за обединение на опозицията политически и военно, за да поощри изпращането на международна помощ.

По думите му, ако не се действа, страната и обществото са изправени пред колапс и успехи на ислямистките групировки в страната. „Не можем да допуснем революция, която е започнала като мирен и демократичен процес да се изроди в конфликт между екстремистки групировки", каза той.

Западът се тревожи от увеличаващата се сила на екстремистите, които се борят отделно oт опозицията срещу силите на Асад.

Вицепрезидентът на сирийската опозиция Риад Сейф изтъкна, че „времето не е на наша страна" и опозицията няма много дълго да чака подкрепа, която няма да бъде предоставена.

Нуждаем се от временно или преходно правителство, което да предостави помощ на милион сирийци в освободените райони и да помогне за сваляне режима на Асад. От самото начало казахме, че трябва да бъде разположено в Сирия, но до този момент не сме получи пари за съставяне на правителство", обясни той.

Според него сирийската коалиция не получава финансова и военна помощ, за да се настани в Сирия и да подкрепи гражданите.

С нашите приятели търсим варианти как можем да защитим освободените зони с оръжия за отбрана и също така дискутираме как да намери милиарди долари за създаване на бюджет. Ако нямаме този бюджет, няма смисъл от правителство. Няма никакъв смисъл", подчерта Сейф.

Джордж Сабра, друг вицепрезидент на коалицията, обяви, че коалицията се нуждае най-малко от 500 милиона долара, за да сформира правителство.

Ние също се нуждаем от оръжия. Нуждаем се от тях от първата минута. На последната среща „Приятели на Сирия" те признаха нашите права да се самозащитаваме. Но какво означава това, ако не можем да предоставим помощ на жертвите", попита той.

На срещата в Париж Фабиус изтъкна, че има четири цели: да се отговори на нуждите на сирийското население, да се изградят вътрешни структури, да се включат опозиционните бойни единици от Сирийската Свободната армия в политически орган и да се подготви преходът след свалянето на Асад.

Европейският съюз се очаква да преразгледа оръжейното ембарго за Сирия в края на февруари.