Бившият украински премиер Юлия Тимошенко не е заподозрянa в опит за присвояване на публични средства, а в организацията на присвояване на $ 3 милиарда украински гривни (около 375 милиона долара).
Това съобщават от главната прокуратура на Украйна, цитирани от РИА Новости.

Става дума за това, че Тимошенко се е опитала да остави "висящ" дълг на корпорацията "Обединени енергийни системи на Украйна" (ЕЭСУ) към руското Министерство на отбраната, който е трябвало да покрие през втората половина на 90-те години.
Тъй като Украйна не е платила по-рано тези средства, сегашното правителство трябва да ги плати от бюджета си в съответствие с решението на съда.

От прокуратурата уточниха, че на 17 януари е било внесено решение за образуване на наказателно дело за присвояване на средства в особено големи размери срещу Тимошенко и бившия украински премиер Павло Лазаренко.
Това решение е взето, тъй като разследващите разполагали с доказателства, сочещи че става дума не за опит, а именно за присвояване.

Така че, ние говорим за организацията на присвояване на средства, а не опит за присвояване, тъй като по решение на съда настоящото украинското правителство плаща от бюджета дълга на „Обединени енергийни системи на Украйна" към руската страна, уточняват от прокуратурата на Украйна.