Гръцкият премиер Алексис Ципрас може да направи промени в кабинета след референдума по предложенията на кредиторите. Това съобщава гръцкият вестник "Нафтемборики", цитиран от ТАСС.

По данни на вестника, на първо място е необходимо да се подобри атмосферата с европейските партньори. Мнозина в кабинета и СИРИЗА смятат референдума за повратен момент, който може да оправдае промените в правителството, отбелязва изданието.

За тази вечер е планирана среща в Министерството на финансите на Гърция. След нея трябва да бъде отправено питане в Европейската централна банка за увеличаване на лимита на предоставените средства в рамките на програмата за извънредно снабдяване с валута.

Министърът на финансите Янис Варуфакис обяви, че ако вотът с "да" надделее, ще си подаде оставката.

Припомняме, днес в Гърция се провежда ключов референдум, на който избирателите трябва да кажат „Да" или „Не" на предложенията на международните кредитори за продължаване на финансовата помощ за страната.

Според данни на социологически проучвания мнозинството от гърците на референдума са казали „Не" ("Охи" на гръцки, б.р.) на изискванията на кредиторите. Според едното изследване разликата между "не"-то и "да"-то е около 7-8%, а според другото - 4%.

Референдумът протича спокойно. Инциденти не са регистрирани. По-рано бе съобщено, че избирателната активност е около 35 %.