Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция ще проведе предсрочни избори, като се очаква те да се състоят на 1 ноември, съобщава БиБиСи.

Турските избиратели ще се явят отново пред урните, след като министър-председателят Ахмет Давутоглу не успя да сформира коалиционно правителство.

Партията на справедливостта и развитието, чийто лидер е Давутоглу, не успя да спечели абсолютно мнозинство на изборите, провели се на 7 юни до голяма степен заради успеха на прокюрдската Народнодемократична партия.

Коалиционните разговори с националистите и основната опозиционна Републиканска народна партия се провалиха.

Политическата несигурност идва на фона на нарастващото насилие в Турция и съседните Ирак и Сирия.

Президентът Ердоган ще поиска премиерът Давутоглу в началото на следващата седмица да сформира временно коалиционно правителство до провеждането на изборите.

Републиканската народна партия, която се класира на второ място на изборите през юни, поиска мандат, за да се опита да състави правителство. Ала Ердоган вместо това свика предсрочни избори.

Според наблюдатели Ердоган, който е основател на Партията на справедливостта и развитието, умишлено е подкопал коалиционните преговори, за да бъдат проведени нови избори, тъй като резултатите от вота през юни блокират неговите планове за увеличаване на правомощията на президентската институция в Турция.