Игор Коломойски е заподозрян в опит за убийство на адвокат в корпоративен спор от преди повече от 20 години, съобщи в сряда украинската полиция, цитирана от "Ройтерс".

Коломойски, който подкрепи президента Володимир Зеленски на изборите през 2019 г. и е изправен пред обвинения в измама и пране на пари, като той преди това отрече да е извършил неправомерни действия.

"Полицейски следователи са връчили уведомление за подозрение на известен украински олигарх за поръчване на предумишлено убийство", се казва в изявление на полицията.

Властите не го идентифицираха по име, но публикуваха снимка на мъж с леко замъглено лице, който лесно може да бъде идентифициран като Коломойски, един от най-богатите хора в Украйна, който бе задържан миналата есен.

Краят на една епоха или хитър ход: какво стои зад ареста на Коломойски

Краят на една епоха или хитър ход: какво стои зад ареста на Коломойски

Това не е първият случай, в който Игор Коломойски е разследван.

Предполагаемият опит за убийство носи максимално наказание доживотен затвор.

Националната полиция съобщи, че заподозреният е заплашил и не е успял да спечели адвокат, който е отказал да му помогне да отмени неблагоприятно решение на акционерите в металургичен завод през 2003 г.

В изявление на полцията се казва, заподозреният е наредил чрез бодигарда си, четирима членове на престъпна група да нападнат адвоката през лятото на 2003 г. в кримския град Феодосия.

Нападателите са удряли мъжа с метален прът и са го намушкали в гърдите, корема и гърба, но съпругата му е попречила на нападателите да го убият и лекарите са успели да спасят живота му. Нападателите са били заловени и вкарани в затвора, се казва още в изявлението.

Сергей Лещенко, бивш разследващ журналист и депутат, който работи като съветник в офиса на Зеленски, написа в Telegram, че корпоративният спор в изявлението се отнася до предприятието Dniprospetsstal в Запорожие.

Двадесет и три обиска са били предприети в четири украински региона в сряда за събиране на допълнителни доказателства, свързани със случая, каза полицията.

Коломойски е бивш собственик на PrivatBank, която беше национализирана през 2016 г. като част от прочистването на украинската банкова система. След разпадането на Съветския съюз през 1991 г., Коломойски натрупва власт и контрол върху медиите, превръщайки се в един от най-влиятелните олигарси в Украйна.

Коломойски е под санкции на САЩ и е изправен пред множество обвинения, свързани с измами, пране на пари и присвояване. Той отхвърли тези обвинения.

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски
Обновена

Киев разкри мрежа от агенти, планирали убийството на Зеленски

Те готвели убийството и на други високопоставени служители