СДСМ става третата партия на македонската политическа сцена.

Това показват резултатите от СИК при обработените данни от 62,18 на сто от избирателните секции, съобщава МКД. 

Убедителна преднина има коалицията "Вашата Македония" на ВМРО-ДПМНЕ, която до момента е спечелила 227 944 гласа или 40,27%. Коалицията на СДСМ "Европейско бъдеще" печели 77 658 гласа, или 13,72%.

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ остават на различни позиции за българите в Конституцията

Избирателната активност към 17 часа достигна 40%, нужни, за да се обяви вотът за легитимен

В сблъсъка между ДСИ и опозицията на албанските избиратели в Македония коалицията "Европейски фронт" на ДСИ спечели 92 869 или 16,41%, а коалицията "Вреди" спечели 76 172 гласа или 13,46%.

Левицата печели 37 012 или 6,54%, а движението ЗНАМ 27 689 - 4,89%.

При 60% обработени данни кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова има предимство от над 160 000 гласа пред Пендаровски.

Нейният съперник, Стево Пендаровски призна поражението и поздрави Силяновска Давкова и ВМРО-ДПМНЕ. Досегашният президент и кандидат за нов мандатзаяви на пресконференция след обявяването на първоначалните резултати, че резултатите са ясни.

"В края на този дълъг изборен ден искам да благодаря на всички участници в изборния процес и на всички институции, които се ангажираха. Има няколко сигнала за нарушения на изборните правила, но оставяме това да се реши на институциите. Резултатите са ясни и нямам намерение да ги обяснявам. Искам да поздравя победителите и да им пожелая успешна работа. Не съм сигурен, че е чиста съвестта на тези, които им попречиха да гласуват втори път. Искам да благодаря на всички вас за успешната работа през тези пет години", каза Пендаровски на пресконференцията.

Изборният ден е преминал без големи безредици и инциденти при гласуването, са съобщили от прокуратурата.

Ключови избори 2 в 1 за Северна Македония

Ключови избори 2 в 1 за Северна Македония

Избирателите са разочаровани

Припомняме, че Скопие провежда избори "2 в 1" - втори тур на президентските избори и парламентарен вот. 

Малко по-рано стана ясно, че с над 40% активност, президентският вот се счита за валиден. В общините с албанско мнозинство този избор е бил бойкотиран - вероятно, защото кандидатите етнически албанци не достигнаха до балотаж. 

България и преговорите за Европейския съюз (ЕС) отново бяха сред основните теми в кампанията.