Разходите за изграждането на временно пристанище край Газа за доставка на хуманитарна помощ възлизат на 320 милиона долара, каза пред "Ройтерс" служител на отбраната на САЩ и източник, запознат с въпроса.

Сумата, която не бе съобщавана по-рано, подчертава мащабът на строителните усилия, които според Пентагона включват около 1000 американски военнослужещи, предимно от армията и флота.

Цената се е удвоила спрямо първоначалните оценки по-рано тази година, каза източник на "Ройтерс".

"Цената не просто се е повишила. Тя експлодира", каза пред Ройтерс сенатор Роджър Уикър, републиканец в ръководената от Демократическата партия сенатска комисия по въоръжените сили.

"Това опасно усилие с незначителна полза сега ще струва на американските данъкоплатци най-малко 320 милиона долара за експлоатация на кея само за 90 дни."

Президентът Джо Байдън обяви кея през март, когато хуманитарни служители призоваха Израел да улесни достъпа на хуманитарна помощ до Газа по сухопътни пътища. Чрез отварянето на втори маршрут за помощ по море, администрацията на Байдън се надяват да предотвратят глада в Северна Газа.

Войната в Газа избухна, когато бойци ръководени от "Хамас", извършиха безпрецедентна атака срещу Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души, главно цивилни, и отвеждайки други 253 обратно в Газа като заложници.

Над 33 000 души са били убити в Газа от началото на конфликта, като повечето жертви са жени и деца, според управляваното от "Хамас" здравно министерство на територията, по време на военната кампания на Израел за унищожаване на "Хамас" и освобождаване на заложници.

Уикър и някои други законодатели се съмняват дали кеят е полезно начинание, особено като се има предвид рискът американски военен персонал да стане мишена на бойците на "Хамас".

"Колко ще струва това на данъкоплатците, след като - или ако - кеят най-накрая бъде построен?" — попита Уикър.

"С всеки ден, в който тази мисия продължава, цената се покачва, както и нивото на риск за 1000 разположени войници в обсега на ракетите на Хамас."

ЕК отпуска допълнителни 68 млн. евро хуманитарна помощ за палестинците

ЕК отпуска допълнителни 68 млн. евро хуманитарна помощ за палестинците

ЕС финансира 2 конвоя, които ще транспортират над 130 тона жизнено важна хуманитарна помощ