Атентатът срещу бившия ливански премиер Рафик Харири не е причинен от кола бомба, а вероятно се дължи на предварително заложено в канализацията под булеварда взривно устройство.

Освен това следователите предполагат, че количеството на взрива е много по-голямо от първоначално обявеното – около един тон, ако се съди по големите разрушения.

Тази сутрин ливанската столица е мъртъв град – магазините са затворени, няма го и обичайното автомобилно движение. Цял Ливан е в шок, информира кореспондентът на БНР в Бейрут.

Ливанската армия беше поставена в повишена бойна готовност, а в Бейрут бяха изградени контролно-пропускателни пунктове.

През нощта привърженици на Харири организираха в ливанската столица спонтанни протести, при които бе нападнато седалището на ливанския клон на партията на Саддам Хюсеин БААС и запалиха снимки на сирийския президент Башар Ал Асад.
В родния град на Харири – Сайда, емоциите са най-силни, преобладават гняв и мъка.

Всички търсят отговор на въпроса кой стои зад атентата срещу бившия премиер.
Мистериозното поемане на отговорност от неизвестната ислямистка организация “Победа и джихад в страната на Велика Сирия” е дало повод за обиск в дома на главния заподозрян, който пое отговорността за нападението - Ахмед Абу Адах, който обаче не е бил открит.

Специалистите коментират, че подобен атентат не може да се подготви без съучастието на някои разузнавателни служби.

Рафик Харири В Ливан е обявен тридневен траур, по последни данни 17 души са загинали, а най-малко 100 са ранените.

Харири е е водещ опонент на сирийското военно присъствие в Ливан, коментира Би Би Си.
Един от близките му сътрудници, Уалид Джамблат, обвини сирийците, че стоят зад убийството, както и че Харири е знаел, че е в опасност.

ИТАР-ТАСС съобщава, че ливанската опозиция е призовала своите привърженици към всеобща стачка. Те настояват за оставка ливанския премиер, който според тях “загуби авторитета си в очите на хората”.
Сред исканията им е и формирането на неутралното правителство, коeто би осигурило провеждането на честни парламентарни избори.
В своето съобщение опозицията призова Сирия да изтегли своите войски от Ливан.

Сирия отрече да стои зад убийството. Сирийският президент Асад осъди убийството на Рафик Харири и го нарече криминално деяние. Той призова ливанците да отхвърлят тези, които "се опитват да посеят раздор".

Сирийският посланик в Лондон, д-р Сами Киями, отхвърли всички предположения, че страната му е замесена в убийството: "Това е отвратително престъпление. Това е ужасно престъпление и то ще се отрази на стабилността на Ливан, а също и на Сирия".
Френският президент Жак Ширак призова за международно разследване.
Говорител на Белия дом заяви, че президентът Буш е шокиран и разгневен от новината за убийството на Харири.
Говорителят каза още, че ливанците трябва да имат свободата да следват бъдеще, свободно от сирийска окупация.